Ужгород: акція до Дня прав жінок вперше за 3 роки пройшла спокійно

11 Березня 2019 07:08

Цього року вперше акція до Дня прав жінок прйшла безпечно.

Забезпечення проведення акції до Дня прав жінок в Ужгороді є хорошим прикладом професійного ставлення правоохоронних органів до захисту мирних зібрань, а високий рівень консолідації та активності громадянського суспільства в Ужгороді дає надію на подальший розвиток руху за права жінок в регіоні, заявила Amnesty International.

8 березня в Ужгороді відбулась акція «Перший вінок», яку організовувала активістка Віталіна Коваль за підтримки Amnesty International Україна. В акції взяли участь близько 50 активістів та активісток з Ужгорода, Києва та інших міст, а також з інших країн. Охорону порядку забезпечували близько 100 правоохоронців.

“Ми вирішили підтримати активістів та активісток Ужгорода, оскільки у попередні роки вони потерпали від нападів з боку представників радикальних угруповань. Ми підтримали цю акцію, бо прагнемо стояти пліч-о-пліч з активістками та активістами, захищаючи права людини, свободу мирних зібрань і свободу вираження думок у всіх куточках України, у будь-якому місті, містечку чи селі. Це наше спільна мета”, зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Це перша за 3 роки акція в Ужгороді, присвячена Дню прав жінок, яка відбулась безпечно, та була ефективно захищена поліцією. У 2017 та 2018 роках акції за права жінок в Ужгороді були зірвані. Зокрема, 8 березня 2018 року, декілька осіб облили учасниць та учасників акції червоною фарбою, в результаті чого її організаторка, Віталіна Коваль, отримала хімічний опік очей.

“Ми дуже вдячні Національній поліції та Департаменту патрульної поліції. Саме високий рівень професіоналізму та залученість правоохоронців до співпраці зробили можливим безпечне проведення акції. Можливість проводити мирні зібрання і вільно виражати свою думку – це ключовий елемент в розвитку в Україні стабільного, демократичного і вільного суспільства. І важливість ролі поліції в гарантуванні ключових прав та свобод неможливо переоцінити”, додала вона.

Додаткова інформація:

У 2019 році марші та акції присвячені правам жінок відбувались у Києві, Львові, Ужгороді, Одесі, Харкові, Херсоні та Маріуполі. Всі заходи пройшли безпечно та були ефективно захищені правоохоронцями.

У 2018 році Amnesty International задокументувала численні випадки застосування насильства з боку радикальних угрупувань проти мирних демонстрантів, які вийшли на вулиці з нагоди Міжнародного дня жінок. У 2018 році атаки відбувалися під час і після демонстрацій у Києві, Львові, Ужгороді та інших містах. Більшість з нападів лишились не розслідувані або проведене розслідування не було ефективним.

Крім того, минулий рік був затьмарений нападами представниць та представників руху за права жінок, ЛГБТКІ спільноту, антикорупційних активістів та активісток, етнічні меншини і т.д. В абсолютній більшості випадків, нападників не було притягнуто до відповідальності.

Контакти для ЗМІ:
Марія Гур’єва
Спеціалістка з медіа та комунікацій Amnesty International Україна
m.guryeva@amnesty.org.ua
+380673281038

Марія Гур’єва

Спеціалістка з медіа та комунікацій

Amnesty International в Україні

Maria Guryeva

Media and Communication Officer

Amnesty International Ukraine