УжНУ відкрив двері школярам

17 Жовтня 2018 09:00

6 сотень майбутніх випускників ужгородських шкіл цього тижня отримали можливість на один день зазирнути в майбутнє: дізнатися, яким може стати їхнє життя, якщо через рік вони вступлять на навчання до Ужгородського національного університету.

Для цього тут влаштували День відкритих дверей і показали потенційним абітурієнтам заклад зсередини. Діти зізналися, що УжНУ їх вразив можливостями, які створює для студентів. А дехто зі школярів одразу ж і визначився, на який факультет буде вступати.

Урочиста зустріч відбулася в ректораті вишу. На захід завітали ректор УжНУ, міський голова Ужгорода, проректори, декани та викладачі факультетів, керівники шкіл, представники крупних закарпатських роботодавців, директори обласного та міського центрів зайнятості.

У вступному слові ректор Володимир Смоланка сказав: «Радий вітати, я сподіваюся, наших майбутніх студентів. Сьогодні ви зможете дізнатися й оцінити можливості, які дасть вам УжНУ. І це не лише знання, які необхідні, щоб стати професіоналом своєї справи. Це – ще й можливість відкривати для себе світ, подорожувати, спілкуватися з цікавими людьми з різних країн Європи, й не тільки, знаходити нових друзів.

Виш має понад 90 іноземних університетів-партнерів – від Угорщини і Словаччини до Сполучених Штатів Америки. Наші студенти проходять практики, посеместрове й річне навчання в різних куточках світу. Ми постійно розширюємо перелік університетів, з якими в нас діє спільна програма подвійних дипломів».
До прикладу, ректор розповів школярам, що днями представник Посольства США в Україні приїде до Ужгорода й зустрінеться з талановитими студентами, щоб запросити їх взяти участь у програмі обміну «Global UGRAD» і поїхати на навчання до Сполучених Штатів. Причому всі витрати на проїзд, навчання й проживання вони компенсують.

«Уже сьогодні наші айтішники готуються до піврічного, також безкоштовного, навчання у Словаччині в рамках спільної магістерської програми Ужгородського національного університету і Школи економіки та менеджменту в Братиславі. До хлопців та дівчат, які цього року отримають диплом бакалавра, уважно придивляються провідні європейські IT-компанії. Але багато хто з них уже працює, починаючи з 3 – 4 курсу. І такі приклади я можу наводити буквально по кожному факультету», – зазначив ректор.

Володимир Смоланка також привітав і вручив подарунки тим учням ужгородських шкіл, які цьогоріч стали переможцями обласних олімпіад, показали високий рівень у Малій академії наук України.

Міський голова Богдан Андріїв у свою чергу зазначив: «Ми зараз знаходимося в найбільшому, найпотужнішому науковому закладі області, який є гордістю не тільки міста, краю, а й усієї України. В УжНУ можна здобути різні спеціальності, а завдяки співпраці вишу з іноземними партнерами ви матимете ще більші можливості для самореалізації. Наприклад, можу сказати, що сьогодні 80% працівників Ужгородської міськради – випускники УжНУ. Нам дуже потрібні кваліфіковані кадри, тож ми цього року вперше започатковуємо програму стажування для студентів, найкращі з яких після закінчення вишу зможуть працювати в мерії».

Далі школярі поїхали на факультети, які їх цікавлять. Майбутні абітурієнти змогли поспілкуватися з керівництвом університету, викладачами, очільниками органів студентського самоврядування, представниками компаній-роботодавців, студентами. А також отримали інформацію про умови вступу до вишу в 2019-му, консультації щодо новацій вступної кампанії, більше дізнатися про міжнародні освітні проекти і програми та студентське дозвілля.

День відкритих дверей – один із багатьох заходів проф­орієнтаційної роботи, яку останніми роками активно веде УжНУ. І зокрема завдяки цьому успішно проводить вступні кампанії навіть тоді, коли багато інших університетів мають значний недобір. До прикладу, цього року до Ужгородського національного вступили майже 4 тисячі студентів.

Ярослав СВІТЛИК