«Срібний мольберт»: історія успіху. Поліна Щербина представила свої роботи на Ukrainian Contemporary Women’s Art Fest

25 Червня 2018 20:00

Розповісти про мистецтво компромісу у власному розумінні й творчому осмисленні видалася нагода учасниці конкурсу «Срібний мольберт» Поліні Щербині. 13 червня 2018 року дівчина презентувала свої роботи на Ukrainian Contemporary Women’s Art Fest в Інституті проблем сучасного мистецтва (Київ).

Перший фестиваль сучасного жіночого мистецтва, за задумом організаторів, має розкрити «мистецтво компромісу» – саме ця тема є центровою. Жінка, як відомо, є берегинею, що вміє згладити конфлікти й знайти компроміс, тому вирішили приділити увагу творчості представниць прекрасної статі.

«Жіноче образотворення функціонує не лише в концептуальних або естетичних вимірах, а й одним своїм існуванням порушує складні питання про роль та сприйняття жінки в сучасному суспільстві. Жінки-художниці, багатогранні за своєю природою, у своїх творах перетинають дисциплінарні кордони та виходять за межі питання гендерної відмінності», – зазначають організатори.

Конкурсантка «Срібного мольберта» Поліна Щербина не боїться експериментів та цікавих поєднань матеріалів у своїй творчості, а над темою суперечностей у жіночій натурі дівчина працює уже давно.

«Природа жінки і її роль у сучасному світі викликає суперечливі відображення, ця тема дає поштовх до роздумів та віддзеркалюється у мистецтві, в тому числі й моєму», – каже Поліна.

Молода художниця представила три роботи у змішаних техніках та інсталяцію: усе це – творче осмислення людини загалом та жінки зокрема, її місця в соціумі та всесвіті.

Інсталяція Поліни Щербини викликає глядача на діалог про народження у новому соціальному просторі. Мисткиня пояснює: «Інсталяція має форму чорного куба що функціонує як простір у просторі. Звук булькоту відтворює утробні відчуття темряви, спокою. І коли глядач виринає з темного простору куба в світлий галерейний простір, виникає момент народження у соціальне поле. Ідеальні форми квадрат і коло, яке народжується з червоного світла, символізують божественний промисел і космічну рівновагу – разом вони утворюють дуалістичну пару. А найбільш наближена до землі частина людського тіла – нога – є символом прийняття людського життя».

До участі в Ukrainian Contemporary Women’s Art Fest загалом долучилося двадцятеро мисткинь, серед яких Ірина Акімова, Анна Бітаєва, Мар’яна Гончаренко, Олеся Дворак-Галік, Анна Криволап, Ліна Кондес, Ніна Мурашкіна, Ната Трандафір, Ліля Чавага та інші.

Оглянути експозицію можна буде впродовж місяця – до 13 липня 2018 року.

Текст: Ксенія Шокіна

Фото надані Поліною Щербиною

© Культурно-мистецька фундація Brovdi Art