Як Колочава фестивалила (ФОТО)

17 Червня 2018 11:00

На Міжгірщині урочисто відкрили знаменитий гастрономічний фестиваль
верховинської страви

У високогірному селі Колочава, що на Міжгірщині, на території скансену
«Старе село» почався гастрономічний фестиваль «Ріплянка» – відомої
страви, зробленої з «ріпи» (так тут називають картоплю) та кукурудзяної
крупи. Цього року «Ріплянка», яку заснував народний депутат України 5 і
6 скликань, уродженець Колочави Станіслав Аржевітін, відзначає 10-річний
ювілей.

За цей час фестиваль став знаменитим далеко за межами
Закарпаття, а сама Колочава – унікальне село, яке налічує 10 музеїв –
перетворилася на одне з найулюбленіших місць для туристів. Протягом року
сюди приїжджає близько 100 тисяч гостей, у тому числі з-за кордону, а в
розпал сезону 500 місць у приватних садибах заповнюються вщерть.
Почесним госте фестивалю став і Геннадій Москаль.
– Як стверджують старожили, ріплянку придумали саме в Колочаві, –
наголосив у своїй вітальні промові голова облдержадміністрації. – Для
верховинців, які важко працювали в лісі й бідно харчувалися,
приготування ріплянки раніше було життєвою необхідністю – поївши її
зранку, людина не відчувала голоду до кінця дня. А сьогодні ріплянка
«по-колочавськи» – це символ відомого в Україні гастрономічного
фестивалю, який разом із «Закарпатською свальбою» стали візитівкою
Міжгірщини та Закарпаття.

Цього року в рамках «Ріплянки» проводилася всеукраїнська
науково-краєзнавча експедиція на базі Закарпатської обласної організації
Національної спілки краєзнавців України. На прикладі Музейного комплексу
«Старе село Колочава» науковці-краєзнавці вивчають досвід у справі
збереження історико-культурної спадщини та роль громад у створенні
громадських музеїв. Представники Національної спілки краєзнавців України
нагородили Геннадія Москаля своєю відзнакою – орденом Григорія Сковороди
за вагомий внесок у розвиток українського краєзнавства.
Після урочистого відкриття почалася неофіційна частина «Ріплянки», яка
включала концерт фольклорних колективів, безкоштовну «децу від
губернатора» (сто грамів верховинської самогонки) в «Громадській
приймальні Геннадія Москаля», майстер-клас із приготування ріплянки та
сиру, огляд експозицій музеїв тощо. А найбільший ажіотаж викликало вже
традиційне частування гостей фестивалю ріплянкою та сиром, приготованими
власноруч Геннадієм Москалем, – йдеться на сайті губернатора