Як ужгородка автостопом подорожувала (ВІДЕО)

29 Квітня 2017 10:23

Від 20 хвилин до 2 годин — приблизно стільки часу доводилося чекати ужгородській студенці Улі Савчак, аби зупинилася машина. Дівчина з минулої весни почала мандрувати автостопом.

Уля САВЧАК

мандрує автостопом

Мені постійно потрібно було добиратися додому, бо ми працювали до 8 вечора і автобуси вже не їздили. Мені треба було дібратися зі Сваляви додому. Я протягнула палець, і перша машина, яка їхала, вона зразу зупинилася. І тоді я зрозуміла, що автостоп — це моє. Перший адреналін стукнув у кров і я почала на більші дистанції випробовувати автостоп. Ми з другом вирішили поїхати в Кошице автостопом, але так склалося, що ми доїхали до Праги.

Перед тим, як сісти в машину до незнайомця, дівчина радить звертати увагу на зовнішній вигляд водія.

Уля САВЧАК

мандрує автостопом

Одразу звертаєш увагу на посмішку і вигляд водія. Зразу можна зрозуміти, чи йому можна довіряти, чи ні. Зазвичай, водії балакучі, вони самі зацікавлені в тому, щоб не заснути в дорозі, і відкриті в спілкуванні.

Уля навчається в УжНУ, а у вільний час розплановує подорожі. Каже: їхати автостопом дешево, але потрібно мати 2-3 дні в запасі, аби точно встигнути повернутися додому.

Уля САВЧАК

мандрує автостопом

За всю мою історію найдовше, що я чекала, то це було в Іспанії, — 2 години. Чим ближче до Заходу, тим гірший автостоп. Найкращий автостоп у Польщі, Німеччині, Словаччині, Чехії та в Україні. У цих країнах я максимум стояла 20 хвилин. Коштів витрачаю мінімум. Був випадок, коли ми їхали з подругою на 5 днів у Польщі і ми витратили 10 євро. Ми брали з собою, різні крупи й каші, варили в тих хостів, де ми ночували, щоб не їсти їхню їжу. Але зазвичай люди, в яких ми зупиняємося, пропонують свою їжу.

Зазвичай, дівчина шукає безкоштовний нічліг на сайті https://www.couchsurfing.com/. Тисячі людей у всьому світі пропонують задарма в них переночувати. Натомість, за потреби, вони проситимуть про таку ж послугу і вас. Уля розповідає: в Інтернеті можна знайти найкращі місця для автостопу. Зокрема, на сайті:

http://hitchwiki.org/ru/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8

Уля САВЧАК

мандрує автостопом

Там детально розписано коментарі автостоперів, скільки вони чекали і ск4ілкьи було машин за цей період. А щодо хостів, то вони всі абсолютно на добровольчих засадах беруть до себе. Багато з них так само подорожує і очікує, що їх так само захостять у наших місцях. Це подвійна віддача.

Разом із друзями дівчина з минулого року вже відвідала 13 країн. У деяких була тільки проїздом, але в багатьох зупинялася на кілька днів, аби проникнутися духом європейського життя.

Уля САВЧАК

мандрує автостопом

Це були Словаччина, Чехія, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Словенія, Франція. Франція взагалі було неочікувано. Ми навіть не знали, куди ми їдемо. Вийшли і дивимося: «Париж!». Щодо Франції, ми спілкувалися англійською, а марокканець володів французькою. Ми йому пояснювали на руках. Гра Крокодил. Мозок працює ефективніше.

Улі всього 20 років і на нове захоплення доньки батьки відреагували з пересторогою.

Уля САВЧАК

мандрує автостопом

Батьки дуже жахливо спочатку ставилися до цього. Тато казав, що прив’яже мене до батареї. Мама лисіла. Але вони змирилися, що я сама вирішую, що мені робити. Татові вже нічого не лишалося робити, як стежити, де я, і вже телефонувати мені, коли я за кордоном.

Уля погоджується: під час подорожей є багато ризиків, необхідно все спланувати. Бували в дівчини і миті відчаю, коли не встигала, не знала, що робити і відчувала себе мурахою у мегаполісах. Але переконує: це тільки загартовує. З’являється мотивація для нових поїздок. Незабаром дівчина вирушає до Нідерландів, аби встигнути помилуватися тюльпанами.

Уля САВЧАК

мандрує автостопом

Плануємо їхати в Амстердам. Через Німеччину, Чехію. Купили квиток на літак. За 5 євро доїдемо з Бельгії до Румунії і далі автостопом до України.

Усім початківцям Уля радить не боятися, бути відчайдушними і відважними. А головне — мати у крові потяг до пригод. Варто тільки зробити перший крок! Деталі – у сюжеті Ужінформ.