8 квітня: це цікаво знати

8 Квітня 2017 07:00

8 квітня за православним календарем вшановують Архангела Гаврила-Благовісника, який вважається одним з найвищих ангелів, що з’являється серед людей тоді, коли треба повідомити радісну звістку, зокрема, про те, що земля прокинулася від зимового сну, і відтепер щодня можна вже сподіватися на грім та блискавку. Також вшановується пам’ять преподобного Василя Нового.

У давнину говорили: «Все, що народиться на день Гавриїла, — потворне і негарне». Жінки ж у цей день закінчували останню пряжу, а тим, хто продовжував прясти, казали: «Не піде про запас». Якщо у цей день схід сонця світлий, значить скоро сніг повністю зійде. Наші пращури примітили, яка погода 8 квітня — така вона буде 8 жовтня, і навпаки.

Іменинниками 8 квітня є:
Лариса, Гаврило, Василь, Ганна, Алла.

8 квітня народились:

1874 — Михайло Коссак, український композитор, диригент, музикознавець, музичний педагог. Один з організаторів запису українських народних пісень, творів Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка на платівки.

1882 — Дмитро Дорошенко, політичний діяч, історик, публіцист, літературознавець, бібліограф. Найвизначніша праця – двотомне видання «Нарис історії України».

Події 8 квітня:

1722 — за наказом Петра I в Петербурзі починаються систематичні спостереження за погодою.

1847 — арешт у Києві поета Т.Г. Шевченка і історика М.І. Костомарова за приналежність до Кирило-Мефодієвського братства.

1872 — в Петербурзі виходить перше російське видання «Капіталу» Карла Маркса.

1919 — Україна проголошена радянською республікою.

1930 — вийшов на екрани кінофільм О. Довженка «Земля».

1971 — відбувся перший Всесвітній конгрес циган в Лондоні, де було прийнято циганський гімн і прапор. Конгрес зібрав представників 30 країн.

1974 — в Радянському Союзі на екрани виходить комедія Ельдара Рязанова «Неймовірні пригоди італійців в Росії».

1988 — СРСР оголосив про рішення вивести війська з Афганістану.

1990 — над Івано-Франківською міською радою вперше за радянський період підняли український національний прапор.

8 квітня святкують:

Міжнародний день циганів

Чи знаєте ви, що:

1. «Цигани» — збірний термін, такий як «слов’яни», «кавказці», «скандинави» або «латиноамериканці». До циганів відносяться кілька десятків народностей.

2. У циган є національний гімн, прапор і художня культура, в т. ч. література.

3. Цигани умовно діляться на східних і західних.

4. Цигани як нація сформувалися в Персії (східна гілка) і Римської Імперії (вона ж Ромео, вона ж Візантія; західна гілка). Взагалі, зазвичай, кажучи про циган, мають на увазі саме західних циган (групи рому і калі).

5. Оскільки цигани групи рома — європеоїди і виникли як нація в європейській країні, вони є європейцями, а не «загадковим східним народом», як люблять писати журналісти.

6. «Східних» циган стали називати циганами лише в 19-20 століттях, коли європейці, які відвідували Азію, звернули увагу на їх зовнішню схожість з циганами, а також деякі загальні ремесла і традиції. «Східні» цигани мають культуру, яка різко відрізняється від «загальноциганської» (тобто культури помітно більш численних і культурно розвинених «західних» циган), хоча у тих і тих є спільна культурна спадщина індійських предків. «Східні» і «західні» цигани практично не спілкуються.

7. Циганські мови в переважній більшості є нащадками санскриту. Етнічно, цигани є нащадками аріїв, з дравідійською домішкою (дравіди — корінне населення Індії, завойоване аріями, одна з найдавніших володіли писемністю культур, на момент завоювання була більш розвинена, ніж культура кочівників — аріїв).

8. Всупереч твердженням деяких людей, далеких від етнографії та історії, ніякого «вигнання циганів» з Індії та Римської Імперії ніколи не було як події.

В Індії циган не було взагалі, були індуси. За останніми генетичним і лінгвістичним дослідженням, предки циган, група індусів касти «дім» в 1000 приблизно чоловік, покинула Індію десь в VI столітті. Передбачається, що цю групу музикантів і ювелірів індійський правитель подарував перському, як було у звичаї того часу. Вже в Персії чисельність групи сильно розрослася, стали соціальний поділ всередині (в основному, за професіями); частина прациган в IX -X століттях почала поступово пересуватися на захід і нарешті, дійшла до Візантії і Палестини (дві різні гілки). Частина залишилася в Персії і звідти розповзалася на схід. Частина з цих циган, зрештою, дійшли до батьківщини своїх далеких предків — Індії.

9. Візантію цигани покинули в період завоювання її мусульманами, в надії отримати допомогу від одновірців — християн (наївні були люди і часи). Результат з Римської Імперії тривав десятиліттями. Частина циган, все ж, з різних причин залишилася на батьківщині. Їхні нащадки з часом прийняли іслам.

10. Є гіпотеза, що прізвисько «єгиптяни» цигани отримали ще у Візантії, за свою смуглявість і за те, що найбільш помітна частина циган займалася, як і приїжджі єгиптяни, цирковим мистецтвом. З цирковим же мистецтвом і з ворожінням пов’язано було і інше прізвисько, від якого відбулося і слово «цигани»: «атсінгане». Спочатку, так називали деяких сектантів, які шукають таємних знань. Але з часом, мабуть, слово стало прозивним, іронічним для будь-якого, хто займається езотерикою, фокусами, ворожіннями і проріканнями. Самі себе цигани вже тоді називали «рома» і самі собі дали прізвисько «калі», тобто чорняві, смагляві.

11. Незабаром після приходу до Європи цигани стали одними з жертв великих соціально- економічних криз і піддалися жорстоким гонінням. Це призвело до сильної маргіналізації та криміналізації циган. Від повного знищення циган врятувало загалом і в цілому нейтральне або доброзичливе ставлення більшої частини простого народу, не бажаючого виконувати стосовно циган кривавих законів.

12. Інквізиція ніколи не цікавилася циганами.

13. Знаменитий циганський національний костюм був придуманий в 19 столітті. Першими його стали носити келдерари. Національний костюм руська рому був придуманий артистами для створення більш екзотичного сценічного образу. Історично цигани завжди були схильні носити одяг, характерну для країни проживання.

14. У часи Сталіна цигани піддалися цілеспрямованим репресіям.

15. Термін «циганський барон» використовується циганами лише останні пару десятків років, і далеко не всіма. Це запозичення з ЗМІ та романтичної літератури. Термін використовується спеціально для спілкування з нециганами.

16. Одне з найцікавіших циганських понять — це поняття «скверни». Воно пов’язане з нижньою частиною тіла заміжньої або просто дорослої жінки. Досить їй над чим-небудь пройтися, як це місце стає «оскверненим». Одяг, яка носиться жінкою нижче пояса, і взуття автоматично вважаються «оскверненими». Тому в жіночий національний костюм у багатьох циган світу входить великий фартух. І з тієї ж причини, щоб не бути оскверненими, цигани вважають за краще жити в невеликих, одноповерхових будинках.

17. Коротке волосся у циган — це символ безчестя. Волосся остригали вигнаним і ізольованим. Досі цигани уникають зовсім коротких стрижок.

18. У циган є «небажані» професії, які зазвичай ховаються, щоб не «випасти» з циганського суспільства. Це, наприклад, фабрична робота, прибирання вулиць та журналістика.

19. Як і кожен народ, цигани мають свої національні страви. З давніх часів цигани жили в лісі або біля нього, тому харчувалися спійманими на полюванні звірами — зайцями, кабанами та іншими. Особливе національне блюдо циган — їжак, смажений або тушкований.

20. Сережка або кульчик в одному вусі у цигана означає, що він єдиний син в сім’ї. (За інформацією з сайту cikavo-znaty.com)