Цьогорічний Великдень запам’ятається гігантським писанками (ФОТО)

14 Березня 2017 13:29

Мукачівець майструює писанки до  Великодня. Вони  будуть величезними. Тому свято запам’ятається цього року.

Через місяць українці святкуватимуть світле свято Воскресіння Христового. За кілька днів до цього у кожній хаті тривають святкові приготування: печеться паска, вариться шовдарь, фарбуються крашанки. Дехто полюбляє писанки, дехто – дряпанки, хтось робить мальованки. Різновидів пасхальний яєць чимало. Кожен обирає те, яке йому до душі.

А от мукачівський коваль Василь Щока разом із дружиною Оленою Олефіренко створюють свої унікальні пасхальні яйця – ковані писанки. Щоправда, у кошик такі не поставиш, адже вони завеликі і заважкі. Зараз вони готують дві такі «кованки», висотою 120 сантиметрів і обхватом – майже 220 сантиментрів.

Працюють чоловік із дружиною злагоджено: Василь кує конструкцію пасхального яйця, а Олена займається вітражем. Їхня робота триває уже два тижні. Хоча цього року Великдень відзначають 16 квітня, та роботу над кованими пасхальними яйцями подружжя планує завершити раніше – до 8 квітня.

Як зазначає жінка, перша кована композиція називається «Пташка-берегиня». У ній пташка обіймає своїми крилами яйце, прикрашене національними орнаментами. «Друга – це «Казковий світ», у якому будуть зображені будинки та різноманітні персонажі», – зазначає Олена Олефіренко.

Поки що робота над витворами мистецтва триває. Планується, що писанки братимуть участь у Всеукраїнському Фестивалі Писанок, який пройде на Софіївській площі в Києві з 8 по 24 квітня.

Джерело: PGM