На Закарпатті поіменно вшанували пам’ять 53-х краян, які загинули в Афганістані

15 Лютого 2017 13:13

У середу, 15 лютого, в Ужгороді відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 28-ї річниці від дня остаточного виведення радянських військ з Афганістану.
Квітами, хвилиною мовчання та військовими залпами вшанували пам’ять загиблих воїнів-афганців керівники Закарпаття – Михайло Рівіс та Геннадій Москаль, представники міськради, очільники правоохоронних та контролюючих органів, учасники бойових дій на території інших держав, дипломати, громадськість та журналісти.

У своїй промові голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс зазначив: «28 років тому завершилася безглуздна десятирічна війна, яку вів Радянський Союз в чужій державі. Вона забрала тисячі життів, зламала людські долі, принесла в родини велике горе. Сьогоднішня наша зустріч – це чергове нагадування про ту трагедію, про помилки та необдумані кроки вищих ешелонів комуністичної влади, через які втратили життя невинні молоді солдати, офіцери. Сторінки цієї страшної війни нині ніхто з нас немає морального права забути», – наголосив очільник крайового парламенту.

Фото прес-служби обради

Він також звернувся до присутніх ветеранів зі словами: «Волею долі на ваш вік випала участь у тій війні. Ви для нас – герої, мужні і відважні сини Закарпаття. Сьогодні ми схиляємо голови перед загиблими та вшановуємо тих, хто пройшов бойові дії і повернувся з пекла чужої війни. На превеликий жаль, 53 закарпатці не повернулися до рідних домівок з афганської війни, п’ятеро – зникли безвісти, 60 стали інвалідами. Дякуємо всім вам за хоробрість, за міцність духу, за те, що чимало ваших побратимів і сьогодні боронить цілісність нашої держави на сході України у війні з російською агресією. Слава Україні!»
Потім Михайло Михайлович поіменно вшанував пам’ять 53-х загиблих закарпатців в Афганістані та разом з усіма поставив квіти до пам’ятника «Скорботної матері», – повідомили у прес-службі Закарпатської облради.