«Рідна країна» відзначила лауреатів літературної премії «Дебют Срібної Землі-2016»

21 Січня 2017 10:00

Днями в стінах Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф.Потушняка відбулося вручення обласної літературної премії «Дебют Срібної Землі-2016».

Відкриваючи церемонію, голова оргкомітету та керівник обласного відділення Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» Андрій Сербайло наголосив на тому, що, враховуючи актуальність підтримки початкуючих літераторів та за погодженням із засновником «Рідної країни», обласне відділення Фонду взяло під свою опіку вказану премію. Була сформована експертна рада, до якої увійшли відомі літератори краю, представники обласної бібліотеки і яка об’єктивно та неупереджено розглянула всі пропозиції. Тому було висловлено слова подяки  всім номінантам, видавцям, які представили свої твори на розгляд ради.

Враховуючи висновки і пропозиції експертів, Андрій Сербайло оголосив перших лауреатів премії. Ними стали Марічка Черничко за збірку поезій «Чотири стільці» та Олеся Чепелюк за прозову драму «Не зрадь!».

IMG_8084

Відзнаки – диплом та грошову премію – вручили Микола Томенко та Андрій Сербайло. Крім того, меценати також подарували тематичний торт із виписаними іменами лауреатів.

IMG_3364

IMG_8075

Звертаючись до присутніх на церемонії та, в першу чергу, до лауреатів премії, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко звернув увагу на те, що ця подія є ще однією доброю справою Фонду. Він наголосив на необхідності  підтримки талановитої та обдарованої молоді і подякував усім причетним до такої благородної справи. М. Томенко побажав лауреатам мати свого вдячного читача та нових творчих здобутків і визнань на літературній ниві.

IMG_7935

Вітали  лауреатів також один з ініціаторів заснування премії, голова молодіжної секції обласної організації Спілки письменників України  Олександр Гаврош, голова експертної ради, член Спілки, професор УжНУ Сергій Федака, відомий письменник Петро Ходанич, голова обласної організації Спілки письменників Василь Густі, видавець Наталія Ребрик.

IMG_8071

Марічка Черничко подякувала за відзнаку й сказала, що ця премія для неї стане поштовхом до нової творчості. А Олеся Чепелюк відмітила, що свою перемогу присвячує тим, про кого її книга – героям Майдану – й прагне, аби п’єса знайшла свого режисера та була поставлена на сцені театру.

IMG_8092

Крім того, Микола Томенко також провів зустріч з бібліотечними працівниками та творчою інтелігенцією м. Ужгорода. І, як завжди, прийшов з подарунками. Цього разу він презентував «Український щорічник -2017», який створений та виданий його Фондом «Рідна країна».

IMG_7940

Крім того, він поінформував присутніх про акції, які були проведені Фондом в минулому році, та плани на цей рік. Щодо Закарпаття, то крім акцій, які буде проводити обласне відділення Фонду, заплановано створити фільм та продемонструвати його на каналах центрального телебачення про одного з переможців минулорічної акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» – місто Хуст. Ну, і звичайно, починаємо обговорювати концепцію та працювати над щорічником на наступний рік.

На завершення зустрічі керівники бібліотек та ряд письменників отримали від Миколи Томенка екземпляри Українських щорічників на 2017 рік.

«Закарпаття Рідне»