Про більших і менших союзників України

26 Грудня 2016 10:49
fakty.ua

fakty.ua

Другий день триває дискусія про голосування України в Раді Безпеки ООН щодо вимоги до Ізраїлю припинити будівництво поселень на палестинських територіях. Читаю десятки блогів – від друзів Порошенка і Яценюка до речників Януковича – про помилку України, яка втрачає свого союзника.

Я не фахівець в історії ізраїльсько-палестинських відносин, проте дещо знаю про ООН. Тому нагадаю: Рада Безпеки ООН складається з 5 постійних членів – Великобританія, Китай, Росія, США і Франція; та 10 непостійних – Ангола, Венесуела, Єгипет, Іспанія, Малайзія, Нова Зеландія, Сенегал, Україна, Уругвай і Японія. Отож, у складі ВСІХ 14 країн Україна солідарно проголосувала за вищезгадану резолюцію. В свою чергу, США взагалі утримались, але не ветували резолюцію, чим фактично її підтримали!

Щодо нашої критики, то диспозиція така: оскільки Ізраїль нас підтримує (хоча, не завжди: нагадаю лише неголосування за український Крим в ООН у березні 2014 року, невизнання Голодомору та виступ президента Ізраїлю у ВР), тому й ми мусимо бути не з Росією і Венесуелою, а з Ізраїлем. Аргумент вагомий, але у мене питання: а чому тоді ми повинні бути проти інших наших ПОСТІЙНИХ СОЮЗНИКІВ В ООН – Великобританії, Франції, Іспанії, Нової Зеландії, Японії, які завжди голосують за Україну і теж голосували за резолюцію з питань ізраїльських поселень?!

Отож, у справі міжнародних відносин необхідно виходити не з особистих симпатій, частоти поїздок чи кількості подвійного громадянства у тих чи інших країнах, а з позиції користі та переваг передовсім для національних інтересів.

tomenko-1Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»