Упродовж року прилавки торгових рядів на ринках і в супермаркетах наповнені різноманітною городиною. Однак, «вітамінна бомба», якої так прагне наш організм, може виявитись не зовсім безпечною для здоров’я, пише Фіртка.if.ua.
Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для вашого здоров’я.
Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги. Нітрати – це небезпечні хімічні сполуки. Потрапляючи в їжу з овочами та фруктами, нітрати в перевищених кількостях викликають отруєння, різні захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем, а їх надмірне вживання може спричинити і рак шлунку. При цьому в разі нестачі вітамінів-антиоксидантів нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну до органів і тканин кисень не переноситься, що призводить до їх кисневого голодування. Проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний бiль голови, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску, ціаноз, судоми.
Ось чому, дітям до трьох років та вагітним жінкам взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а іншим – споживати їх в міру.
Купуючи свіжі овочі та фрукти на ринку, покупець обов’язково повинен попросити в продавця надати експертний висновок, де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезону вирощування.
Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма – 200- 400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка)- 2000—3000мг/кг, у помідорах –100-200 мг/кг, в зеленій цибулі — до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. Щодо перших фруктів – полуниці, черешні та вишні – їх допустима норма нітратів становить 60 мг/кг.
При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватися нехитрих і зовсім нескладних правил.
Перше з яких — якомога далі відтягнути прийом ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин, що потрапляють з ранніми овочами. Необхідно знати, що природні терміни зростання цих овочів у ґрунті — це ті овочі, які сприймає людський організм.
Не всі овочі однаково накопичують нітрати, в одних їх більше, а інші менш небезпечні. Найбільш схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. Найменш небезпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.
При обранні ранніх овочів слід пам’ятати:
Надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах.
Слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин.
Вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку.
Вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листями і вологим, свіжим обрізом.
Плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.
При виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.
Якщо Ви вже купили ранні овочі та фрукти, то кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись таких порад:
Перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква).
Після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз.
В таких овочах, як огірки і редиска, бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менш як сантиметр з обох бокiв). Це стосується також ранньої моркви, буряка.
Стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується.
Овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тім, що отруйні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження.
При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити відразу ж після варіння, а потім вже солити овочі.
Не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
Готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.
Слід пам’ятати, що найбільше нітратів — в серцевині або качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля кочережки, краще в салат не рубати. Обов’язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора. Безпечніші для вашого організму і очищений огірок або яблуко.
Перед приготування «молодого» борщу господиням варто трохи проварити овочі в невеликій кількості води, потім цю воду злити, і вже на свіжій готувати страву. Пам’ятайте, що найбільше скупчення нітратів у шкірці й біля «хвостиків», а в капусті – у верхніх листках і в качані.