Незабаром розпочнуться травневі свята, які з нетерпінням чекають більшість українців. У ці весняні дні люди, зазвичай, відпочивають на природі. Часто їдуть до друзів та родичів у інші міста. Багато українців впродовж травневих свят приїжджає і на Закарпаття. Край вабить туристів горами і неймовірними пейзажами, багатою культурною спадщиною, бажанням спробувати нові, досі невідомі страви закарпатської кухні та сакурами, які, здебільшого, ще цвітуть у цей час. Цьогоріч вихідні будуть 1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих, а також 9 травня – День перемоги.
Інтернет-видання вирішило скласти «ТОП-5 місць, які варто відвідати гостям краю і закарпатцям під час травневих свят». Отож, поїхали.
Гори. Найперше, чим відоме та багате Закарпаття – це гори. Вони надзвичайно гарні та мальовничі. Тому, у перші дні травня, обов’язково треба зібратися у похід. Пікуй, Гимба, Стримба, Піп Іван, Стой – це лише кілька закарпатських вершин, які варто підкорити. Враження будуть незабутніми.
Замки. Закарпаття – край із давньою і цікавою історією. На цих землях колись панували й угорці, й чехи, і словаки. Тому в області є чимало замків, побудованих за часів правління сусідніх держав. Серед тих, які варті уваги, звісно ж, замок Паланок, Чинадіївський замок, Ужгородський та Невицький замки, палац Шенборнів.
Ріки. У найзахіднішій області є також чимало річок. Серед найбільших – Тиса, Уж та Латориця. Якщо погода дозволятиме, то на травневі свята варто сплавитися Тисою чи взяти кошик із фруктами і вином, та провести романтичний вечір на березі Латориці.
Храми. Жителі Закарпаття – віруючі люди. Тому не дивно, що край багатий на різні храми. Вирізняються з-поміж них старовинні дерев’яні церкви. На Закарпатті вони побудовані у різних стилях: бойківському, лемківському, гуцульському, бароковому та готичному. Тому подивитися буде на що. Сьогодні в області нараховують 110 дерев’яних церков. Серед них церкву св. Великомученика Дмитра у Вільховиці, збудовану у ХVII ст., двозрубну тридільну та Церква св. Духа у Гукливому.
Гастрономічні заклади. Закарпатські страви відомі далеко за межами на лише області, а й України. Кухня краю увібрала в себе чимало страв сусідніх країн. Серед них угорський бограч та словацькі галушки. А чого лиш вартують токан, шовдарь та банош! Пальчики оближеш. У пошуках закарпатських смаколиків варто відвідати кілька ресторанів та кафе, які є у всіх містах області. У багатьох із них знайдуться перераховані вище страви, які сподобаються не лише шлунку, а й серцю. А якщо пощастить, то зможете поповнити свою кулінарну скарбничку новими смачними рецептами.
Це лише маленька частинка того, чим може привабити туристів, та й самих краян, найзахідніша область України. Закарпаття багате на різноманітні цікаві місця і поруч ще є чимало незвіданого і досі невідкритого. Воно чекає на тебе.