З потеплінням та першими бруньками на гілках дерев і кущів на Закарпатті з’являється така пропозиція, як березовий сік. Уже сьогодні ужгородцям пропонують літр сирого напою по 3,50 за літр, це якщо привезуть “під хату”. Тож сотня літрів обійдеться в 350 грн, якщо ік переварити і додати цукру та лимонну кислоту, то в підсумку все одно вийде дешевше, ніж купувати в магазині.
Проте березовий сік – не таке вже й безпечна для лісу справа, все ж наші користувачі роблять це “топорним” методом і нерідко завдають шкоду деревам.
Чи відслідковують це питання лісівники – ми питали начальника Закрапатського ОУЛМГ Валерія Мургу. Учора на прес-конференції він сказав, що питання на контролі, але в нас, на Закарпатті, воно не має тієї гостроти, ніж в окремих південних та центральних регіонах України, де берези росте багато (у нас її справді мало). Проте лісівники володіють ситуацією. Мурга каже, щороку закрапатці заготовлюють лизько 15 тисяч літрів березового соку.
В основному, береза на Закарпатті росте в Перечинському, Березнянському та Ужгородському районах, там питання наразі й актуальне.