Уже у травні клумби в Ужгородському замку заполонить фіолетовий цвіт. Студенти УжНУ висадили близько 50 кущів лаванди. Як зазначають туризмознавці, таке цвітіння продовжить флористичні атракції Закарпаття та зможе привабити туристів ще однією квітучою родзинкою.
Федір ШАНДОР, туризмознавець
Близько півсотні кущів одноразово було висаджено. Ця лаванда пройшла випробування українським кліматом, вона уже акліматизована, пересаджена, сформована в Ужгородському замку. Можна сказати, що лаванда пов’язана не тільки з ефірними маслами, що використовуються у веллнесі і спа, але і з гастрономією. Це і лавандові макарони, і лавандові тістечка, знаменитий сироп, використання сухої лаванди з м’ясом, овочами-гриль. Її використання не суто туристичне, а й гастрономічне. До кінця травня ми побачимо цвітіння перше лаванди, а у кінці вересня – друге (вона два рази у році цвіте). Протягом кількох хронологічних відрізків Ужгородський замок буде знаменитим лавандовим замком.- Детаоі у сюжеті Ужінформ.