Якщо ви любите сало, але відмовились від нього, бо “жирне” – спокійно діставайте з морозильника!
На своїй сторінці у Facebook очільниця МОЗ Уляна Супрун пояснює, чим корисне сало та скільки його можна їсти.
4 АРГУМЕНТИ, ЧОМУ САЛО КОРИСНЕ
1. У ньому є незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. У раціоні людей, що рідко споживають жирну рибу та дороге авокадо, таких жирних кислот бракує.
2. У салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів.
3. За вмістом о ненасичених жирних кислот сало подібне до ріпакової олії та риб‘ячого жиру. Деякі дослідження навіть виявили, що від раціону та випасу свині вміст омега-3 жирних кислот може зростати.
4. У салі є вітаміни D та Е, хоча їх вміст значно менший, ніж денна потреба організму.
ХОЛЕСТЕРИН У САЛІ: ЧИ ВАРТО ЙОГО БОЯТИСЯ
Попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато.
У 100 грамах сала лише 95 міліграмів – третина денної норми для людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами.
СКІЛЬКИ У САЛІ ШКІДЛИВОГО І КОРИСНОГО
Сало – це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти — такі, як в рослинних оліях.
100 грамів сала має близько 900 калорій. Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається.
Там немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам поживних речовин.
У салі досить багато некорисних насичених жирів. У 100 грамах – майже 40 грамів, подвійна денна норма для нашого організму.
Насичені жири – ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов‘язують із ризиком атеросклерозу. За день радять їсти не більше ніж 20-30 грамів насичених жирів.
З іншого боку, в салі все-таки більше жирів із ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин.
СКІЛЬКИ МОЖНА ЇСТИ САЛА
Сало їсти варто, але не багато.
Трішки – кілька скибок – можна і корисно.
А щоб сало принесло максимальну користь для здоров‘я, намагайтесь дотримуватись трьох простих правил:
1. Не вживайте сало у великих кількостях.
Надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишківнику.
2. Пильнуйте свій раціон та зважайте на витрати енергії.
Якщо ви раптом з‘їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м’ясо, а також солодощі.
3. Поєднуйте сало з крохмалистими продуктами — картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами — червоним перцем, гірчицею.
Жири, що є в салі, допомагають краще засвоюватись червоним і оранжевим пігментам — каротиноїдам.
Тому якщо їсте сало, доповніть його морквою, помідорами або борщем.