Закарпаття: Лікарі пояснили чому не можна щеплюватися від грипу

23 Жовтня 2018 08:00

З приходом холодів люди часто починають вакцинуватися, щоб не захворіти на грип. Однак існує певна категорія людей, яким вакцинація протипоказана, повідомляє Рoliteka.

«Лікарі не рекомендують вакцинуватися проти грипу, якщо людина має низьку масу тіла (для її віку), температуру вище 38 С, хворіє гострими формами захворювань і має імунодефіцитні хвороби. Також не можна вакцинуватися, якщо у вас нежить. Загалом, вакцина виробляється на основі курячих білків. Тому, якщо у вас є алергія на куряче м’ясо, яйця – це є протипоказанням до вакцинації проти грипу «, – заявив директор Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир Курпіта.

При цьому він підкреслив, що якщо у людини нежить, їй необхідно перечекати 3-4 дні, щоб пройшли симптоми, і тільки потім йти на щеплення.

Також В.Курпіта покроково пояснив процедуру вакцинації:

Необхідно звернутися до сімейного лікаря, з яким у вас підписаний договір, або за місцем проживання. Лікар оцінить стан здоров’я, визначить показання або наявність протипоказань для вакцинації і порекомендує аптеку, де можна придбати вакцину або видасть рецепт на отримання цієї вакцини.Після придбання вакцини в аптеці потрібно зберігати чек, оскільки він є підтвердженням покупки із зазначенням часу і дати.Під час транспортування вакцини з аптеки до місця, де вам будуть робити вакцинацію, необхідно дотримуватися відповідного холодового ланцюга. Це забезпечується шляхом вкладення додаткових холодових реагентів в сумку або в коробку з вакциною.