У Берегові почала діяти літня Академія педагогів ім.Ференца Келчеї (ФОТО)

3 Липня 2018 12:00

Дана формація працює вже 17 років поспіль, хоч таку роботу розпочали ще 30 літ тому. Про це нагадала ректор ЗУІ, голова Товариства угорських педагогів Закарпаття Ілдіка Орос.

“Сізіфів” труд, зрештою, приніс свої плоди й ми зуміли започаткувати нашу літню Академію перепідготовки викладачів різних предметів,”- акцентувала очільниця ТУКЗ.

Нинішнього року заняття проводитимуться за 10 спеціалізаціями. Перед слухачами виступлять кваліфіковані фахівці ЗУІ, УжНУ, Закарпатського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, філію якого нещодавно відкрили в Берегові, доповідачі з інших вишів, зокрема сусідньої Угорщини.

“Протягом тижня намагались зробити насиченою й різноманітною не лише навчальну програму, а й спробували забезпечити слухачам змістовний відпочинок,- зауважила Ілдіка Орос.- Отож, кидайте всі домашні справи – залиште їх батькам та дідусям, і на тиждень поселяйтесь в гуртожиток коледжу ЗУІ та віддавайтесь сповна засвоєнню нових підходів у викладанні, насолоджуйтесь цікавою культурною програмою”.

Забігаючи наперед, повідомимо, що перед учасниками літньої Академії з комедійною виставою виступлять актори обласного угорського драматичного театру, що діє в Берегові, слухачі матимуть змогу переглянути ряд популярних кінострічок, насамперед відомий фільм за участю закарпатських артистів “Байстрюк сатани”, уривки з мюзиклу “Маленький принц” за твором Антуана де Сент-Екзюпері, які подарує глядачам митець з Будапешта Іштван Горват, тощо.

Ілдіка Орос представила аудиторії викладачів, які будуть опікуватися тими чи іншими факультативами. Заняття за фахом “Викладання угорської, як іноземної” організовуватиме Ілона Папої, “Англійської мови” – Каталін Лізак, “Музичної освіти у школах та дитсадках” – Анжеліка Кепич, “Післядипломної перепідготовки вчителів” – Єва Катко, “Педагогіки в дитсадках” – Єва Габовда, “Математики” – Юдіта Кулін, “Угорської мови та літератури” – Єнев Товт, “Історії та географії” – Бейла Герендей, з педагогами-організаторами займатиметься в основному Бейла Габовда.

“На жаль, в угоромовних школах ця категорія викладачів на 50 відсотків відсутня,”- з прикрістю констатував керівник.

Теперішнього року в програму Академії вперше ввели новий курс – “Заняття з дітьми ромської народності”, координатором якого буде директор Берегівської ЗОШ №7 Агнеш Кудрон. Вона розповіла про спільно розроблену програму занять з цими дітьми, що знаходяться в неповноцінній ситуації.

Із слухачами літньої Академії проводитимуться також практичні диспути, обмін думками “за круглим столом”, тестування тощо.

“Відрадно, що нашу 30-годинну програму вдосконалення знань педагогів включили в курс обов’язкової переатестації вчителів, яка проводиться кожні п’ять років,”- інформувала Ілдіка Орос.

Вона ж повідомила, що вчителі, котрі забажають викладати угорську мову у віддалених населених пунктах краю, отримуватимуть від угорського уряду матеріальну підтримку в розмірі 100 тисяч форинтів (близько 10 тисяч гривень) щомісяця. Сюди входить оплата житла, харчування, проїзд і т.ін.

На завершення з першою лекцією перед присутніми виступила Ілдіка Орос.

Голос Карпат