Як в Ужгороді діє медична реформа (ВІДЕО)

12 Червня 2018 21:00

Ужгородські лікарі прозвітували про реформування медичної галузі міста та діяльність медзакладів. Говорили про закупівлю нового обладнання, професійність лікарів та основні здобутки. Зміни, що вже відбулися у сфері первинної медичної допомоги – лише початок. У подальшому звернутися до сімейного лікаря, терапевта та педіатра буде ще простіше – кажуть лікарі.

Василь РЕШЕТАР, начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради

Основою реформи, причому на будь-якому рівні, що на первинці, що на 2-му й 3-му рівні, є зміна принципів фінансування. Так от, щоб це відбулося, щоб наші заклади фінансувалися по-новому, не тільки на рівні Верховної Ради, але й на місцевому рівні, дуже багато чого треба було зробити. Починаючи з таких банальних речей як забезпечити кожному лікарю можливість відправляти до Національної служби здоров’я України в електронному вигляді декларації про вибір лікаря. Тобто, угоди, як кажуть люди, угоди пацієнта з лікарем. Для того кожному лікарю треба було закупити ноутбук, кожну амбулаторію міста Ужгорода треба було забезпечити якісним інтернетом, і так далі. Тобто багато таких технічних і, десь, фінансово напружених речей треба було зробити ще до початку самої, власне кажучи, роботи, самого декларування.

У заході взяли участь представники всіх основних медичних закладів Ужгорода. Найбільшу увагу звернули на реформування сімейної медицини. Зокрема, на забезпечення сучасних умов та гідної оплати праці для лікарів-сімейників.

Василь РЕШЕТАР, начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради

Уява про сімейну амбулаторію як про якусь халупу із обдертими стінами і меблями відійшла в минуле на протязі цих двох років. Чудові ремонти, нормальні меблі, оснащення, тобто комп’ютеризоване робоче місце – оце є реалії сьогоднішнього дня, по відношенню до нашої сімейної медицини, в чому уже встигли пересвідчитися жителі міста Ужгорода.  

Окрім досягнень, говорили і про проблеми, які виникають, в основному, через відсутність достатньої кількісті спеціальних медичних закладів в районах. У зв’язку з чим пацієнти часто змушені звертатися до міських лікарень Ужгорода. Подібна ситуація – і з пологовими будинками.

Вікторія ПАНТЬО, заступник головного лікаря Ужгородського міського пологового будинку

На рахунок полового будинку, особливість у нас така, що ми називаємося «Міський пологовий будинок», а виконуємо функції, як правильно Василь Васильович сказав, і обласного взагалі. В ужгородському районі, на жаль, теж нема свого пологового будинку, тобто, навіть мова не йде, що де народжувати жінкам з ужгородського району. Про це навіть не йдеться. Що стосується інших районів нашої області, на жаль, в наш заклад попадають жінки, в основному, з ускладненою вагітністю.

Також лікарі відзначили, що електронні  рецепти, введені 22 травня, скоро стануть доступними для користування. Затримка, наразі, тільки за аптечними закладами. Відео – тут