Кавалер ордену Марії-Терезії провів екскурсію руїнами Невицького замку студентам Ужгородського торговельно-економічного коледжу

31 Травня 2018 21:00

Студенти Ужгородського торговельно-економічного коледжу КНТЕУ цими днями проходять навчально-виробничу практику. На запрошення керівника практики, викладача УТЕК Олесі Бабич детальну екскурсію руїнами Невицького замку провів 31 травня 2018 року  ужгородський археолог, науковець, кавалер ордену Марії-Терезії Олександр Дзембас.

Невицький замок слугував укріпленням для військ князя Другета. Пан Олександр проводив тут розкопки та особисто знайшов цілу низку пам’яток, пов’язаних з монголо-татарами (ХІІІ ст.) Археолог розповів студентам про легенди, пов’язані з фортецею, про Погань-діву. Унікальність цього замку в тому, що він зберіг свій середньовічний вигляд. Пан Олександр розповів про незвичний спосіб водопостачання до твердині. Вода постачалася з сусідньої гори силою її природного тиску. Такого водогону не було в жодному середньовічному замку Західної України.

Екскурсія завершилася пікніком, де студентська молодь мала змогу в невимушеній атмосфері задати археологу питання та поділитися власними враженнями.