Фермер Михайло Дем’ян з Нижнього Селища, що на Хустщині, понад два роки тому започаткував незвичне і єдине на Закарпатті господарство — равликову ферму. Попит на цю продукцію серед туристів та жителів Хустщини чималий, пише ВЗ.
Дістатися до равликової ферми не важко, допоможуть вказівники. Територія господарства огороджена сіткою заввишки два метри, а всередині стоять дерев’яні ящики, де і мешкають равлики. Пан Михайло піднімає дерев’яну конструкцію, а під нею кілька десятків слимаків. Щоб їх активізувати, зрошує водою. Ці молюски не люблять спеки, віддають перевагу вологості, тому від води жвавішають.
— Розводимо равликів Гелікс Мюллер. Цей вид не такий поширений в Україні, як, наприклад, виноградний, та у нього ніжне, м’яке, ароматне м’ясо. Ми перші, хто проводить екскурсії й показує туристам, як працює ферма, — розповідає пан Михайло. — Живуть вони на вулиці. Не люблять денного світла — тому ховаються під цими спеціальними щитами.
Ідея розводити молюсків виникла у пана Михайла, коли скуштував у знайомих виноградного равлика. «Досвіду набирався за кордоном на равликових фермах. Звичайно, навчання це було не безкоштовне. Один день навчання там коштував близько 100 євро. Навіть маючи відповідну інформацію та технологію, потрібно два-три роки, щоб застосувати ці знання на практиці», — каже господар.
Спочатку чоловік вирощував равликів вдома в окремій кімнаті. Згодом вирішив розширити виробництво та почав утримувати їх просто неба. Зараз на його фермі можна не лише спробувати равликів, а й побачити, як їх вирощують. Ділянку пан Михайло засіяв спеціальною травою та створив штучний полив території.
На його фермі можна виростити до десяти тонн равликів.
— Ця травичка — 50% раціону равлика. Насіння привіз з Німеччини. Окрім цього, годуємо їх спеціальними кормами. До речі, теж закордонними, — веде далі розмову. — До необхідних розмірів равлики виростають за один рік. У майбутньому планую реалізовувати свою продукцію на ринках Європи. Там великий попит на такий делікатес.
В Україні це дороге задоволення. Кілограм напівфабрикату коштує 950 гривень.
Зимують равлики у спеціальній холодильній камері. Восени їх збирають, далі равлики проходять процес очищення, сортування, просушування. До речі, не всі равлики доживають до весни.
Після екскурсії фермою пан Михайло гостинно запрошує до столу. Гостям подають равликів з бринзою та лекваром (сливовим варенням. — Авт.). А ще смакують вони з білим вином. Мені цей делікатес нагадав смак білого гриба.