На Закарпатті поринуть у Харківщину

14 Травня 2018 11:00

Закарпаття знайомитиметься з культурою Харківщини через заходи форуму “СлободаКульт”.І, хоча форум розпочинається 15 травня, в Ужгород уже приїхали експонати виставок, що становлять візуальну програму. Усього ж програм – шість: Візуальна, Музично-театральна, Літературно-дискусійна, Дитяча, Кіно та Мода.

“Це наш далеко не перший форум. І уже з досвіду бачимо, що представники різних частин України загалом дуже мало знають один про одного. Кожен регіон живе у капсулі своїх уявлень та стереотипів. І саме через призму цих стереотипів та упереджень уявляє інші регіони. Нам здається важливим наводити ці зв’язки за допомогою культурних інструментів”, – пояснює куратор візуальної програми, мистецтвознавець Дмитро Голець.

Візуальна програма культурного форуму передбачає 9 виставок, 2 перформанси, 3 кінопокази, декілька дискусій та майстер-класів. Виставки представлять закарпатському глядачеві понад 150 творів живопису, графіки, скульптури, інсталяції, фотографії та відеоарту з колекцій харківських галерей, Національної спілки художників України, галереї Артсвіт (Дніпро), приватних зібрань (родини Гриньових та ін.) та майстерень художників.

“Головна виставка, яка так і називатиметься, «СлободаКульт», має на меті проаналізувати «міфи про Слобожанщину» (і Харків — зокрема), котрі існують як усередині самого регіону, так і поза ним. Один із ключових векторів роздумів — Слобожанщина як фронтир, залучення регіону у символічний і реальний простір імперій, тема пам’яті, місця та часу, приватного й суспільного”, – пояснює керівниця проектів, співзасновниця Dofa.Fund Ольга Сагайдак.

У межах візуальної програми відбудуться перформанси харківських художників Юрія Штайди та Костянтина Зоркіна, лекції дослідників Бориса Філоненка та Ігоря Манка, художників Миколи Коломійця та Сергія Браткова. У залах експозиції будуть демонструватися фільми про Василя Єрмілова, Вагрича Бахчаняна, Гамлета Зіньковського.

За словами організаторів, “СлободаКульт” орієнтований на взаємне пізнання регіонів. У програмі форуму – понад 100 подій. Серед них: 15 концертів і вистав, 20 різноманітних зустрічей і дискусій, 15 кінопоказів із обговореннями, 9 виставок, один модний показ та фестиваль “Сковородафест” для всієї родини. Впродовж трьох перших днів гостем форуму буде Сергій Жадан. Вхід на всі заходи – безкоштовний.

Детально з програмою можна ознайомитися за посиланням