В Берегові презентували «Віру в надра Закарпаття»

29 Квітня 2018 12:00
20 квітня в залі засідань Берегівської міської ради відбулася урочиста презентація книжки «Віра у надра Закарпаття».
Її авторка – без перебільшення легендарна особа Віра Миколаївна Зайцева, в послужному списку якої за довгі й продуктивні роки – лауреат Державної премії України, вчений ступінь кандидата геологічних наук (з тематики ртутних родовищ нашого краю), кавалер ордену Леніна (одна з найвищих державних нагород в СРСР).
В книзі, яка має передмову «Життя, віддане геології», розповідається про становлення Закарпатської геологорозвідувальної експедиції, яка з невеличкої бази на родовищі ртуті у Вишково (Хустщина) перетворилася на потужне підприємство з найкращим на теренах Радянського Союзу геологічним містечком (будівництво котрого, нині відомого як мікрорайон «Проспект геологів»,  почалося в 1961 році на околиці Берегова, у чистому полі).
Книжка містить також автобіографію Віри Зайцевої, підбірку статей закарпатських та інших журналістів про героїню, цікаві фотографії тощо.
Презентація відбулася в повному залі, куди прийшли як люди, причетні до закарпатської геології, так і просто небайдужі до міської історії берегівчани, які захотіли придбати книжку з автографом метра української геології.
Варто відзначити, що створення книжки було б неможливим без допомоги двох берегівських громадських активістів – Дмитра Кобринського та Володимира Федишина, які доклали великих зусиль з пошуку спонсорів для її верстки, приклали свої час та вміння у компонування матеріалів, вичитку текстів та інші технічні задачі.
На презентації Віру Миколаївну привітав  міський голова Золтан Бабяк, депутат міськради Ольга Бізіля, журналіст Михайло Папіш, котрий, за його словами, тридцять років тому відкрив Віру Зайцеву для широкої публіки. На захід прибули також представники «Західукргеології» зі Львову, і головний геолог цього державного підприємства пан Дмитро Панов вручив авторці пам’ятний знак, присвячений 100-річчу створення Державної геологічної служби України.