Перший гриб – пістряк.
Про вид грибів, які вже з’являються у гущах вискогір’я розповідає на своїй сторінці у Фесбук В’ячеслав Дикун, рятувальник та природолюб з Усть-Чорної.
За його словами, пістряк проростає на стоячих деревах явора та бука та на колодах. Чоловік каже, цей благородний гриб, на відміну від інших трутовиків, на будь-якій колоді не проросте. Вживати в їжу цей гриб можна лише протягом кількох днів, потім він стає дерев’яним. Віднайти, за словами чоловіка, пістряк можна лише високо в горах.
Як правило пістряк підсмажують на сковорідці, до нього можна додавати цибулю, часник, шкварки та сметану. Також можна попередньо промочити гриби в молоці, щоб він краще смакував та був м’якішим.
В’ячеслав Дикун розказує, неймовірна смачна з цього гриба мачанка, це їжа екстравагантна, а притаманна вона лише Закарпаттю.