Закарпатців закликають щеплюватися від дифтерії

11 Лютого 2018 05:59

Вакцини в області є

Інформація про те, що в Україні вперше з 2006-го в Луганській області лабораторно зафіксували дифтерію, не підтвердилася.Однак у зв’язку з небезпечністю хвороби та низьким рівнем охоплення щепленнями МОЗ настійно рекомендує вакцинацію для дітей і ревакцинацію для дорослих кожні 10 років. Як повідомили нам у обласному Центрі здоров’я, на Закарпатті необхідний для цього препарат є в достатній кількості, тож щепіться!

Це – єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень. Нагадаємо: під час епідемії цієї недуги в 1991 –1998-му, спричиненої низьким рівнем вакцинації населення, в нашій державі захворіли близько 20 тисяч людей, 696 із них померли. Дифтерія небезпечна саме тим, що без негайного введення сироватки близько 50% пацієнтів можуть загинути, навіть із сироваткою залишається такий ризик у 20% випадків.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія атакує дихальну систему, то виробляє токсин, що руйнує її тканини. У горлі утворюються плівки, які ускладнюють дихання та ковтання. Серед симптомів також слабкість, біль у горлі, лихоманка, набряк залоз у шиї. Потрапивши у кров, токсин вражає серце, нирки й нервову систему.

В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист.

Наявна й безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП й така ж зі зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих. Як і будь-який лікарський препарат, вони можуть викликати реакції, проте ризик померти від дифтерії набагато вищий, ніж ризик серйозної реакції на вакцину – це явище вкрай рідкісне. А от такі побічні ефекти, як болісні відчуття і припухлість у місці ін’єкції або невелике підвищення температури, – звичайна справа.

І насамкінець трохи статистики. За 11 місяців 2017-го 45,4% дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини АКДП, 38,7% дорослих теж захищені щепленнями від дифтерії. А для її лікування в Україні наявні 900 доз якісної протидифтерійної сироватки, які як гуманітарну допомогу ми отримали наприкінці 2017-го. На цей рік МОЗ заклав у бюджет 40,2 млн гривень для закупівлі сироваток та імуноглобулінів для лікування хворих на небезпечні інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем смертності, серед яких і дифтерія. Препарати будуть придбані через міжнародні організації і відповідним чином зареєстровані.