У цей час наші предки ходили на вечорниці. Звичайно, такі зібрання відвідували лише неодружені. Дівчата на вечорницях пряли і шили, а хлопці їх розважали різними приповідками. До речі, на ці зібрання найближчі родичі, тобто, брати і сестри ходити разом не мали права, гуляли нарізно, бо ж вечорниці організовувалися для того, щоб молоді люди знайомилися, спілкувалися та знаходили одне одного.
У народі 24 грудня вшановували Данилу і Луку. Цього дня люди молилися, щоб злі сили не перемогли світло, адже «поки сонце зійде на землю золотими сходами, тут господарює нечиста сила».
У ніч з 24 на 25 грудня у 145 країнах світу римо-католики відзначають Різдво Христове.
За церковним календарем 24 грудня вшановують преподобного Даниїла Стовпника, преподобного Никона Сухого, мученика Миракса. Мучеників Акерсія та Аїфала, преподобного Луку Стовпника.
Іменинниками ж 24 грудня є:
Данило, Никон, Лука.
24 грудня народились:
1905 – Костянтин Данькевич – український композитор, піаніст, педагог. Автор балету «Лілея», опер «Трагедійна ніч», «Богдан Хмельницький», «Назар Стодоля», музики до театральних вистав та кінофільмів.
1937 – В’ячеслав Чорновіл – літературний критик, публіцист, правозахисник, політичний і державний діяч. Засновник та багаторічний лідер Народного Руху України. Герой України.
24 грудня відзначають:
- День працівників архівних установ.
Чи знаєте ви, що:
Про Святвечір у римо-католиків.
За кордоном існує традиція, що напередодні Різдва у будинку ставлять ялинку, згодом у будівлю з’їжджаються всі члени родини і під зелену красуню складають свої подарунки один одному. У багатьох народів світу Різдво – аналог нашого свята Миколая.
Тепер щодо Різдвяної вечері.
На стіл ставлять різноманітні страви, це залежить від країни.
Англійці ставлять на стіл, як головне блюдо, запечену індичку під соусом з аґрусу. Також ще може бути різдвяний пудинг, облитий ромом, який згодом підпалюють.
Французькі господині готують індичку запечену в білому вині.
Американці – індичку у журавлиному соусі.
Китайці готують фірмове блюдо під назвою «Імператорське». Це – запечена качка по-пекінськи.
А от у Австрії птицю не готують, а віддають перевагу супу-локшині, а на друге їдять коропа.
Голландці святкують Різдво з м’ясом кролика, оленя або дичини.
Італійці відзначають Різдво з рибою і морепродуктами. А вибагливі іспанці їдять підсмажене молочне порося, яке запивають хересом.
«Рідна країна»