Всі переваги грудного вигодовування

12 Серпня 2017 07:10

Воно завжди готове, натуральне, стерильне, тепле й легко засвоюється, повнiстю задовольняє всi харчовi й енергетичнi потреби малюка вiд народження до 6 мiсяцiв життя.

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі сталого розвитку – показники майбутнього міжнародного розвитку. Вони діятимуть до 2030 року й нараховують 17 глобальних цілей задля подолання бідності, викорінення нерівності та несправедливості, а також протидії кліматичним змінам. Всесвітній альянс на підтримку грудного вигодовування запропонував присвятити цьогорічні заходи тижня грудному вигодовуванню як інтегрованій частині Цілей сталого розвитку. Отже…

► Ціль 1. Покінчити з бідністю в усіх її формах у всьому світі.

Як грудне вигодовування може допомогти в цьому? По-перше, воно є природним і недорогим способом годування дітей, тому доступне для всіх і не обтяжує бюджет сім’ї у порівнянні зі штучним вигодовуванням. Жодна, навіть найкраща, молочна суміш не є абсолютно повноцінним замінником грудного молока. Між дитиною й матір’ю не повинна стояти пляшечка з соскою. Уявіть, на придбання сумішей родини в усьому світі витрачають щорічно близько $ 54 млрд. А грудне молоко – безкоштовне!

По-друге, грудне вигодовування захищає малюка від різних інфекцій, алергій, сприяє формуванню власної імунної системи. З боку матері – сприяє нормальному перебігу післяпологового періоду, здійснює профілактику виникнення мастопатії, пухлин молочних залоз, матки та яєчників. Тобто якщо розглядати це з точки зору «нема хвороби, нема лікування», ми заощаджуємо ще й на медикаментах.

По-третє, забезпечує вам емоційний контакт із малюком, основу правильної психологічної поведінки дитини в сім’ї та колективі. Сприяє інтелектуальному та пізнавальному розвитку.

► Ціль 2. Покінчити з голодом, забезпечити продовольчу безпеку й поліпшення харчування та сприяти сталому розвитку сільського господарства.

Виключно грудне вигодовування до шести місяців та його продовження до двох років і більше забезпечує організм дитини високоякісними та поживними нутрієнтами в потрібній кількості, чим допомагає попередити голод та ожиріння. Для немовлят грудне молоко – найбезпечніше харчування, а грудне вигодовування – це постійний доступ до безпечної, поживної та достатньої їжі.

Давайте подумаємо, наскільки зможуть заощаджувати українські родини, якщо всі матері годуватимуть грудьми своїх дітей? Порахуємо. 1 банка суміші коштує в середньому 200 грн. Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, на місяць знадобиться близько 10 банок, таким чином родині доведеться витратити 2000 грн. За даними Держкомстату, середня зарплата в Україні в 2017 році становить 6117 грн, а мінімальна – 3200 грн. Таким чином, лише на суміші сім’я, в якій молодий батько отримує середню зарплату, буде змушена витратити майже половину (43%) свого місячного доходу. В разі мінімальної зарплати – й поготів. І це лише суміш. А ще є пляшечки, пустушки та інші аксесуари для штучного вигодовування. Потім будуть обстеження та консультації лікарів, із наступним лікуванням порушень травлення, кишкових розладів, отитів, алергії та інших захворювань, які трапляються в дітей на штучному вигодовуванні значно частіше.

Проста арифметика: українцям штучне вигодовування обходиться дуже дорого. Тому грудне допоможе нам подолати кризу.

► Третя ціль сталого розвитку нагадує про підтримання хорошого здоров’я.

Як це можна пов’язати з грудним вигодовуванням? Відомо, що воно є вагомим чинником зниження рівнів захворюваності дітей і дитячої смертності з одного боку та має позитивні коротко- й довготривалі наслідки для здоров’я матерів із іншого. Зменшуючи тривалість грудного вигодовування, ми тим самим збільшуємо ймовірність виникнення доброякісних пухлин матки та молочних залоз. Із метою збереження здоров’я матері та дитини годувати грудьми треба довше – до 2 років, а при наявності у жінки ендометріозу або міоми матки – до 3-х.

При цьому подовжується більш тісний емоційний зв’язок між матір’ю і дитиною, що сприяє зміцненню довірчих і спокійних взаємин у майбутньому. Крім цього, у годуючої жінки довше зберігається «стереотип материнської поведінки». Вона уважніше стежить за малям, що призводить до зменшення ймовірності травм у нього та знижує ризик інфекційних захворювань.

Тож будемо пам’ятати, що грудне молоко має тільки позитивний вплив на маму і малечу.

► Ціль 4. Забезпечити всеохоплюючу й справедливу якісну освіту та заохочувати навчання протягом усього життя для всіх.

Грудне вигодовування та правильно введений прикорм є фундаментом для когнітивного розвитку і, відповідно, здібностей до навчання та здобуття освіти.

► Ціль 5. Домогтися гендерної рівності та розширити права й можливості всіх жінок і дівчаток.

Грудне вигодовування дає кожній дитині рівні можливості на початку життя.

► Ціль 6. Забезпечити наявність і раціональне використання водних ресурсів та санітарії для всіх.

Керуючись наказом МОЗ України про медичний догляд за здоровою дитиною віком до 3 років, маля віком до 6 місяців повинне отримувати тільки грудне молоко, немає фізіологічної потреби у введенні в раціон додаткової рідини у вигляді води, чаїв (чорного, зеленого або трав’яного), соків, відварів тощо навідь у спекотну погоду, тоді як приготування суміші вимагає доступу до чистої та якісної води та умов для її приготування.

Таким чином, грудне вигодовування дає нам той самий ключовий момент, який обумовлює благополучний початок життя. Здоров’я вам і вашій дитині!

Марія ДИКАЧ,
лікар-педіатр УЦПМСД №7, газета “Новини Закарпаття”