Як врятуватися від спеки: кілька важливих порад закарпатцям

2 Серпня 2017 08:00

Вимкнути” спеку ми не можемо, але виконання кількох рекомендацій допоможе пережити її з мінімальними втратами. Журналіст ТСН розповіла, як можна підлаштуватися під жару.

Найочікуваніша пора року це, звичайно, літо – час відпусток, пригод, приголомшливих емоцій, які так приємно потім згадувати холодними, сірими буднями осені і зими …Так що літо – чудова пора року. Є тільки одне “але” – спека. На жаль, в останні роки спека нас дійсно допікає – чи то і справді змінюється клімат, то чи просто випало нам кілька таких років, коли ми розуміємо, що таке “35 в тіні, 42 на сонці”. І ось тут-то з’ясувалося, що ми катастрофічно погано переносимо спеку. Майже все. В будь-якому віці. З будь-яким станом здоров’я. Ми, загалом, не сіверяни, звичайно, але і жителями півдня нас назвати складно. Раніше ми за такою погодою відправлялися на морське узбережжя на десять днів, тепер ця погода прийшла до нас сама. І ми вже зовсім не впевнені, що хочемо таке літо. Цього року спека нас не сильно турбувала, весна, та й перші два місяці літа видалися холодними. І ось вона таки прийшла. Але з природою і погодою, як відомо, сперечатися марно, що є – то й треба приймати. З іншого боку, абсолютно немає ніякого бажання платити здоров’ям, а то й життям за те, що у нас тепер з’явився новий кліматичний акцент. І що ж робити? Відповідь одна – пристосовуватися.

Пити багато води

Якщо під час відсутності спеки потреба людини в звичайній питній воді становить 1,5-2 літра в день (питної води, а не всієї рідини укупі, включаючи суп і нескінченні чашечки еспресо), то в жаркий сезон потрібно додати до цього обсягу ще приблизно півлітра. Воду бажано пити прохолодну, якщо немає хронічних запальних захворювань горла – холодну. Ось просто брати – і пити склянками. Навіть якщо спочатку буде не дуже хотітися. Ви не просто охолоджують, ви ще компенсуєте втрати рідини за рахунок потовиділення, а також не допускаєте “згущення” крові і страждання внутрішніх органів за рахунок цих втрат рідини.

Часто приймати прохолодний душ і прохолодні ванни.

Намагайтеся в цей сезон якомога частіше хоч на хвилинку заскакувати в душ. Якщо ви не дорожите своєю ексклюзивною укладанням волосся – обов’язково охолоджуйте водою голову. Обов’язково приймайте прохолодний душ, як тільки заходите додому зі спекотною вулиці. На ніч теж неодмінно потрібно охолодити тіло прохолодною водою.

Їсти більше овочів і фруктів, але менше м’яса, круп і картоплі.

Їжа повинна бути легкою і соковитою. Салати, фрукти з йогуртом, холодні літні супи, овочеві страви, які не потребують подачі в гарячому вигляді. Поверніть свою дієту в сторону овочів і фруктів, збільште кількість кисломолочних продуктів, не варіть наваристий бульйонів і важких м’ясних супів, які не готуйте рясної м’ясної їжі з гарніром у вигляді макаронів або картоплі. Організм в таку спеку не вимагає багато енергії з важкої, висококалорійної їжі – дайте своєму тілу легкий літній їжу!

Мінімально і дуже обережно вживати алкоголь – і то, неміцний.

Немає гіршого поєднання для серцево-судинної системи, ніж поєднання спеки і міцного алкоголю. Спека вимагає особливої обережності в цьому питанні. Сухе вино, додатково розбавлене холодною питною водою – мабуть, той варіант алкоголю, який можливий і допустимий в спекотні дні. Якщо ви не фанат алкоголю взагалі – то і добрео, переживіть спеку в тверезому стані.

Продумувати маршрути.

Якщо ви точно знаєте, що завтра буде виключно спекотний день і вас не посадять у боргову яму за те, що ви саме завтра не погасите кредит – пересидьте цей день вдома. Прослідкуйте, щоб ваші літні батьки і маленькі діти в такі дні перебували вдома. Якщо ви працюєте щодня “від цих до цих” – продумайте найменш шкідливий для організму метод дістатися на роботу, а після неї – додому. Рекомендуємо плюнути на економію і частіше користуватися послугами таксі. Зрештою, ми заробляємо гроші для того, щоб вони нам допомагали вирішувати наші проблеми і забезпечувати наші потреби. Безпеку пересування по місту в такий сезон – безумовно, наша базова потреба. Наші маршрутки в цьому сенсі – консервні банки, де запросто можна пережити інсульт при невдалому збігу обставин (наприклад, спеки і гіпертонічного кризу).

Знати про проблеми зі своїм здоров’ям і профілактувати можливі ускладнення.

Найгірше в спеку доводиться людям з патологіями серцево-судинною системою, огрядним, людям зі схильністю до “стрибків” тиску, пацієнтам з проблемами судин головного мозку. Треба докласти зусиль, щоб на цей період ви були надійно захищені ліками. Треба контролювати тиск, симптоми своєї хвороби, своє самопочуття в цілому. Ні в якому разі не можна ігнорувати наростаючу слабкість, підвищення або різке зниження тиску, серцебиття, головний біль і відчуття розпирання в голові, інші симптоми, які можуть підказати, що серце і судини не витримують такої спеки.

Встановити вдома і на роботі кондиціонер.

З кондиціонером завжди багато клопоту. Він недешевий при купівлі та встановлення, його необхідно чистити час від часу, він не очищає і не освіжає повітря, а, по суті, охолоджує і ганяє по колу той, який знаходиться в замкненому приміщенні. Його робота вимагає закриття вікон і кватирок, звідки надходить нехай жарке, але все-таки хоч якось збагачене киснем повітря. І тим не менше, кондиціонер – це єдиний надійний на даний момент апарат, що дозволяє знизити температуру в приміщенні до осудних значень, сумісних з життям. Якщо ви вирішили поставити кондиціонер, пам’ятайте, що перепад температури між вулицею і приміщенням не повинен перевищувати восьми-десяти градусів, інакше ви ризикуєте захворіти. Не сидіть під струменем повітря з кондиціонера і не направляйте її за допомогою пульта на себе – це погана ідея. Нехай повітря охолоджується рівномірно, краще навіть, якщо потік холодного повітря буде спрямований горизонтально і вже потім, зверху, буде поширюватися на всі приміщення.

Чи не пройти повз людину, якій на вулиці стало погано.

У цей сезон ми не раз стаємо свідками теплового удару, який переживають на наших очах люди, які не впоралися зі спекою. Пам’ятайте, це стан без медичної допомоги небезпечно! Будь ласка, не проходьте повз людину, яка сидить в якомусь заціпенінні на бордюрі, лежить на клумбі або газоні, якого (можливо) рве або який на ваших очах втрачає свідомість. Так, є ймовірність, що ця людина п’яна. Але краще викликати “швидку” п’яному, ніж не викликати до людини, що переживає тепловий удар. Перегрів дуже небезпечний. Поки їде “швидка допомога”, ви можете запропонувати людині прохолодну воду – для пиття і обливання голови. Це може трохи йому допомогти.

Мukachevo.net