20 березня запрошуємо на толоку біля Мазепинської вежі Києво-Печерської лаври

16 Березня 2017 15:35

interesniy.kiev.ua

У понеділок, 20 березня 2017 року, з нагоди дня народження відомого українського військового, політичного та державного діяча Івана Мазепи та Всесвітнього дня Землі Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник та Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» запрошують на толоку та презентацію проекту відновлення Мазепинської вежі і створення в ній Музею Івана Мазепи.

Захід розпочнеться о 15:00 за участю відомих громадських та політичних діячів, діячів культури.

Збір біля пам’ятного знаку Тарасу Шевченку на території заповідника.

Довідково

Мазепинська вежа знаходиться в південно-східній частині фортечних мурів Києво-Печерської лаври. Зведена вона на кошти Івана Мазепи у 1689 році. Спочатку вона була задумана як невелика хрещата церква з однією банею. Але незабаром після побудови вежу-церкву було перетворено на палату, де свого часу жив Іван Мазепа.

Архітектура споруди має подібність з Церквою Всіх Святих – вона безстовпна, п’ятикамерна, має форму рівноконечного хреста, чим нагадує українські дерев’яні церкви. Її стіни утворюють чотири п’ятигранні виступи, які підтримуються контрфорсами. Триповерхова споруда займає площу 220,5 м², обсяг – 3010 м³.

На другий ярус вежі можна було потрапити з фортечних мурів, а після перебудови вхід було влаштовано з першого ярусу. Свого часу з цієї вежі вартували підступи ворогів до східної частини фортечних мурів. У випадку облоги з вежі можна було вести фланкуючий вогонь.

Мазепинська вежа зберегла свої основні архітектурні риси до нашого часу, хоч від первісного вигляду інтер’єру не залишилося майже нічого.