Закарпатський живописець зачарував львів’ян

20 Липня 2019 08:45

 

Світла, життєрадісна, барвиста виставка Василя Шиндри – яскравого представника закарпатської школи живопису – відкрилася у Львівському музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України.

– Роботи аж світяться добром і казковістю, як і обличчя художника. Експозиція має назву “Карпатські візії Синього виру” і триватиме аж до вересня – протягом 70 днів: отож, якщо будете у центрі Львова, – зайдіть на проспект Свободи, 15, отримаєте незабутнє естетичне задоволення! – так відгукується про побачене львівська журналістка Олена Троценко.

Заслужений художник України Василь Шиндра добре знаний на Закарпатті. Уродженець славного села Синевир Міжгірського району, яке овіяне духом бокорашів-плотогонів, член об’єднання професійних художників краю, голова регіональної спілки художників “Карпатські кольори”, розробив і втілив декілька проектів з облаштування пам’ятників та музеїв у Колочаві. Працює в галузі живопису, графіки, різьби з дерева, активний учасник районних і обласних виставок, всеукраїнських та міжнародних пленерів. Нагороджений відзнакою регіональної влади “За розвиток Закарпаття”. Твори митця знаходяться в музеях і приватних колекціях України та за кордоном. Живе і працює в рідному Синевирі.

Тематичний діапазон графічних та живописних творів В. Шиндри надзвичайно широкий. Його твори дуже емоційні, він справжній поет у живописі.

Ось як написала про нього відомий мистецтвознавець Людмила Біксей: “Співець верховинських краєвидів: високих полонин, стрімких схилів, блакиті неба та золота сонця – художник із мальовничої Міжгірщини Василь Шиндра. Життєпис мистця невід’ємно пов’язаний із рідним краєм. Свого часу сюди на творчі мандрівки з етюдниками та фарбами вирушали знамениті мистці закарпатської школи живопису із Ужгорода, викладачі училища прикладного мистецтва, тепер – академії. Василеві Шиндрі пощастило на вчителів як у школі, так і в училищі. Взірці дерев’яної пластики, різьблення, рельєфи гідно репрезентували автора на численних виставках”.

– На відкритті виставки вітали знаного закарпатця академік НАНУ, директор Інституту народознавства, професор Степан Павлюк; доктор мистецтвознавства, професор Львівської академії мистецтв Ростислав Шмагало; доктор філософських наук, професор Ігор Держко; кандидат мистецтвознавства Андій Клімашевський; поет Богдан Чепурко; закарпатські художники з Міжгірщини Любомир Запотічний і Володимир Глеба; син митця Євген Шиндра, – розповідає ініціатор і куратор виставки, уродженець закарпатського Рахова, який мешкає у Львові, письменник і заслужений журналіст України Олександр Масляник. – Просторі зали ледь вмістили численних відвідувачів. Уже перші відгуки засвідчили: Львів зачарований творчим доробком Василя Шиндри – яскравого представника закарпатської школи живопису!

До речі, “Голос України” неодноразово писав про В. Шиндру – талановитого лірика Карпат з пензлем у руці.

Василь НИТКА.

Ужгород.

Фото надано Олександром Масляником.