Напередодні Великодня писанкарству вчилися і у Закарпатгазі

29 Квітня 2019 15:53

Незвичайний захід відбувся у ПАТ “Закарпатгаз”. У приміщенні Центру обслуговування кліентів для дітей провели майстер-клас з писанкарства, але перед тим — поговорили про давні звичаї та побут. “Як це — не було планшетів і телефонів?”, — щиро дивувалися діти. Так само дивним для сучасних дітей виявилося знання про відсутність у будинках предків електрики та газу. Тож, задовільнивши цікавість малечі і поговоривши про безпеку поводження із газовими приладами в побуті, прийнялися за найцікавіше.

Навчити писанкарству взявся кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв Роман Пилип, який уже впродовж багатьох років досліджує традиційну закарпатську писанку. “Для того, аби писанки вдалися, вам потрібен писачок, бджолиний віск, свічка, трохи витримки, гарний настрій і… магія”, — розпочав Роман Пилип. Він розповів, що для орнаментів писанок здавна використовували певні символи. Переважна більшість з них повʼязані із сонцем.

“Мені було важко, але я дуже старалася. І рада, що у мене вийшло. Я свою писанку нікому не подарую. Вирішила покласти у свій кошик, коли піду освячувати паску”, — поділилася враженнями учасниця майстер-класу Юлія Данацко.

Дівчата і хлопці зосереджено працювали впродовж усього майстер-класу. І всі залишилися задоволені результатом.

“Проводити такі заходи — це означає залучати дітей до традицій, розвивати їх. І розвиток цей не тільки духовний, адже у дітей під час писанкарства навіть дрібна моторика рук розвивається. Та найцінніше у цьому процесі — зерно духовності, яке отримують учасники під час заходу”, — зазначив Роман Пилип.

Колективу ж Центру обслуговування клієнтів настільки сподобався майстер-клас, що попросили наступного разу провести його і для дорослих.