Закарпатка Віолетта Обривко вирощує в теплицях гігантські лимони

27 Січня 2019 09:00

27 видів екзотичних фруктових дерев виростила садівниця із містечка Виноградів на Закарпатті. У двох невеликих теплицях збирають урожай лимонів. До Нового року достигли також помаранчі, мандарини та кумкват, – розповіла господиня «5 каналу», пише газета «Господарські поради».

12-річна Мікаелла допомагає мамі проводити екскурсію у теплицях для своїх однокласників. Дівчинка вже добре обізнана в особливостях вирощування екзотичних фруктів і ділиться секретами.

«Багато терпіння, багато зусиль та, можу всім порадити, дуже гарне добриво… Берете звичайну воду і, коли їсте банан, шкурки з банана у воду кидаєте, даєте їм настоятися десь тиждень, а потім просто поливаєте квіти», – каже маленька садівниця.

Мати Мікаелли – Віолетта – завжди любила працювати на землі, а шість років тому задумала вирощувати екзотичні дерева. Допомогли реалізувати ідею книжки та Інтернет.

«Все почалося з пари дерев лимонів, мандаринів, апельсинів, кумквату і бананів. Решта рослин з’явилися по мірі того, як ми вчилися з ними працювати. Екскурсії теж допомагали, тому що під час кожної екскурсії завжди були якісь фахівці, які питали: «А те у вас є?». Я відповідала: «Ні, але буде», –  розповідає Віолетта Обривко.

Нині на обійсті садівниці майже три десятки фруктових та майже півсотні декоративних екзотичних дерев і кущів. Торік улітку вдруге родина зібрала урожай кави, вродили ківі, апельсини та інші цитрусові.

На дев’яти лимонних деревах – понад півсотні величезних плодів, кожен з яких важить близько півкілограма. На дегустацію – черга. Відвідувачка Яна Гулянич розповідає: «Я дізналася про китайський мандарин, а ще – про те, що в теплиці лимони ростуть не такі на смак, як в магазині».

Ще про одну новинку для українських споживачів розповідає і сама садівниця. «Це називається пепіно. Перекладається, як динна груша, тобто це якийсь виведений гібрид, змішаний сорт – диня з грушою. Зараз він саме має бути дозрілим, а коли він не є дозрілим, то на смак, як огірок свіжозрізаний», – каже пані Віолетта.

Садівниця планує зробити екскурсії до теплиць регулярними, щоб місцеві жителі і туристи змогли познайомитися з рослинами, які приживаються на Закарпатті, а також скуштувати відомі і невідомі екзотичні фрукти.

Фото із соцмереж В.Обривко