У мандрівну книгу “Соборна Україна очима дітей” вписано закарпатську сторінку

7 Січня 2019 09:00

 

 

4 січня в рамках Всеукраїнської акції “Естафета єднання”, присвяченої 100-річчю проголошення Акту злуки ЗУНР та УНР, до Ужгорода завітала книга “Соборна Україна очима дітей”. На її сторінках юні таланти з усіх областей змальовують певні образи-символи, що є характерними для їхнього краю і, водночас, близькими та зрозумілими для кожного українця.

Закарпатську сторінку під чуйним керівництвом педагогів Еліни Роман, Олександра Сидорука, Василя Вовчка і Михайла Йолича писали учні Ужгородської дитячої школи мистецтв. У світлому та просторому холі-атріумі головної адмінбудівлі області зимовий настрій створювали красуня-ялинка, новорічно-різдвяні мелодії, а також експозиція “засніжених” пейзажів авторства знаного закарпатського митця, народного художника України Василя Свалявчика. Попри це, на полотні юних живописців природа краю все ж постала квітучою та родючою: тут по-весняному буяє ошатна сакура, на соковитих зелених полонинах літують отари й небесна блакить віддзеркалена в “морському оці” Карпат – озері Синевир, а обрамлює пейзаж налита осінню виноградна лоза – багатозначний символ святковості та святості. В центрі композиції – родина з немовлям, що символізує продовження роду, спадкоємництво знань і вмінь, народних традицій та людських цінностей. Прикрашає і ніби оберігає всю цю ідилію найдавніша закарпатська святиня – Горянська ротонда. Саме таким побачать Закарпаття наступні співтворці живописної книги про Україну та її численні глядачі.

Всеукраїнська акція “Естафета єднання” стартувала 1 грудня у м.Фастів на Київщині, де 100 років тому уклали Передвступний договір УНР та ЗУНР. Протягом місяця “Соборна Україна очима дітей” встигла побувати в більшості областей. Перша її цьогорічна мандрівка відбулася 3 січня – до Івано-Франківська, звідки книга і прибула до Ужгорода. На черзі – Львів.

Фінішує ж “Естафета єднання” 22 січня на Соборній площі в Києві, де відбудеться Всеукраїнське Віче.

Департамент культури Закарпатської ОДА