Як закарпатець мрію здійснив (ФОТО)

7 Листопада 2018 09:00

На околиці Буштина на Тячівщині, в урочищі Малі Когутови, нещодавно з’явився фазанарій. Його власник Михайло Поковба (на фото) розповідає: мріяв розводити цих птахів із 1990 -х, відколи побував у такому господарстві у знайомого в Чехії.

Минулоріч підприємство в Тячеві, де чоловік працював слюсарем, зупинилося, робітників скоротили. Та Михайло Михайлович не розгубився: оформився у центрі зайнятості й узявся розвивати власну справу. Переймати досвід їздив на величезну ферму в Чернівцях, де утримують півтисячі птахів. Там і закупив яйця, самотужки вивів в інкубаторі молодняк, на ділянці, приватизованій під особисте селянське господарство, побудував просторі вольєри.

Нині там живуть 60 красенів-фазанів різних порід: мисливські, румунські, золоті, срібні, а також цесарки. Самці вирізняються характерним яскравим окрасом із зеленим полиском, а самки мають більш тьмяне опірення. На вольєрах – таблички з інформацією про кожну з порід. Це для того, аби гості могли більше про них дізнатися.

Відвідувачів поки небагато – знайомі та друзі, але з часом господар планує проводити екскурсії ще й для школярів та туристів. Та це – в майбутньому, поки ж буштинець вирощує фазанів для власного задоволення. Хоча справа потребує багато часу й зусиль, за птахами потрібно постійно доглядати, берегти від непроханих візитерів із сусіднього лісу.

«Спочатку частими гостями на фермі були лисиці, та зараз від хижаків обійстя стереже мисливський собака, – каже М. Поковба. – Навідувались і дикі фазани, які водяться в угіддях поблизу. Та це навіть добре. Дехто спеціально відловлює диких самців для схрещування з домашніми. Це дуже корисно, бо в молодняка формується хороший імунітет».

Харчуються фазани, як і кури-бройлери, спеціальними кормами, зерном кукурудзи, пшениці, соняшнику, дуже полюбляють колорадських жуків і конюшину. Тому фермер планує сіяти для підопічних улюблений харч.

У перспективі газда хоче вирощувати більше птахів, а також кролів. Має намір реалізовувати яйця фазанів, молодняк, а дорослих пернатих – продавати мисливським господарствам. Навесні частину вирощених фазанів буде випускати в природу.

Наталія МАДЖАРА Тячівщина