Як у Перечині Спаса відзначали (ФОТО)

14 Серпня 2018 21:00

Сьогодні, 14 серпня, православні та греко-католики святкують Маковія (також Перший Спас, діал. Маковея). Церква відзначає пам’ять семи мучеників: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.

Перечинці розпочали цей день з молитви. Після Служби Божої настоятель греко-католицького Свято-Миколаївського храму отець Мирослав провів обряд освячення води, часнику, маку, букетів-оберегів, які принесли вірники. В букетах були чорнобривці, жоржини, айстри, пижмо, деревій, самшит, гілочки калини, чорноплідної горобини. Також свято символізує завершення літньої пори.

Вода, освячена на Маковія, набуває цілющих властивостей, змиває гріхи і позбавляє недуг. Нею кроплять обійстя, оселю, худобу. Букети-обереги та головки маку і часнику кладуть перед входом до житла, до ваз, за образи і зберігають до весни, аби захистити від злих сил та духів, бід і невдач усю родину. Освячені чорнобривці додають у воду при купанні немовлят, дітей.

У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Ластівка весну починає і осінь накликає. Побутує приказка: “Пройшов Спас – пішло літо від нас”.

Також сьогодні закарпатські вірники розпочали Успенський піст, який триватиме 2 тижні – до 28 серпня.

Тетяна Грицищук, фото автора