На Закарпатті вперше вручили премію Ковалика (ФОТО)

13 Липня 2018 07:00
В ході закриття 15 фестивалю МАЛІЖ “Рекітське сузір’я” вперше було вручено нову літературну премію ім.Володимира Ковалика (одного з фундаторів фестивалю, вихідця з села Рекіт, відомого американського письменника) “маліжанину”, твір якого найбільше підтримали читачі журналу МАЛіЖ. Засновником премії виступило обласне відділення Фонду Миколи Томенка “Рідна країна”. Його керівник Андрій Сербайло та онука Ковалика – Мар’яна Гриців, яка спеціально приїхала на фестиваль і була його почесною гостею, передали диплом і грошову премію Тарасу Лехману, юному прозаїку з Червонограду Львівської області.
Як інформував ректор МАЛіЖ п. Василь Тарчинець в телефонній розмові Тарас висловив щирі слова подяки всім,хто його підтримав, а найбільше-засновникам літературної премії імені відомого закарпатця Володимира Ковалика, в першу чергу п.Андрію Сербайлу. “Підтримка талановитої молоді -один з напрямків діяльності Фонду Миколи Томенка “Рідна країна”,-говорить п Сербайло.
Це вже друга обласна літературна премія,засновником якої є відділення Фонду (довідково: щорічна перша- “Дебют Срібної Землі”, вже вдесяте була вручена цього року за дебютні збірки поезії та прози). Маю надію,що премія буде стимулом не тільки для першого лауреата, але й для багатьох юних літераторів-маліжан, творчість яких об’єктивно може бути оцінена читачами. А Тарасу щиро бажаємо реалізувати свою мрію і вдало поступити до ВИшу, написати ще багато нових творів і стати відомим літератором. Так як і перший лауреат премії “Дебют” Андрій Любка”.
А як голова товариства “Верховинців Міжгірщини” п. Сербайло вручив кожній делегації учасників фестивалю унікальне видання – книжку “Верховина. Волівщина. Міжгірщина”, яку видало товариство. В книжці розкрита історія кожного села Міжгірщини та його особливість і унікальність. А також є розповіді про відомих людей, які народилися (“родом з Міжгірщини”), або проживали тут і внесли вагомий внесок в розвиток району (“ходом на Міжгірщину”).