Ліс Берегівщини кличе на допомогу та вимагає догляду

8 Липня 2018 07:00

Квітень-травень для #лісівників – гаряча пора. У цей період вони активно займаються лісовідновленням ???на ділянках, де раніше велася заготівля лісу. А вже з початком літа частина лісівників відправляється у «лісові ясла». Саме у них з маленького насіння виростають майбутні могутні дерева. Є такі й такі ясла й Берегівському держлісгоспі.

Директор ДП «Берегівське ЛГ» Богдан Шойного розповідає:

«Розсадники неспроста називають лісовими яслами – тут вирощують майбутні ліси. Розсадник – спеціальна земельна ділянка, призначена для вирощування садивного матеріалу, який в подальшому використають для лісорозведення і штучного лісовідновлення, озеленення міст, населених пунктів, створення захисних лісових насаджень і плодових садів. Певну частку саджанців та сіянців #лісівники Берегівщини передають у школи та заклади соціальної сфери, а більшу – використовують для заліснення площ, де раніше велася лісозаготівля.

На території лісгоспу влаштовані один постійний лісовий розсадник загальною площею 2,2 га, та два тимчасові лісові розсадники, в яких вирощують понад 20 видів дерев і чагарників. Однак ставку лісівники Берегівщини роблять на вирощування дуба черещатого та дуба червоного. Адже ці велетні ростуть не десятиліття, а століття, і через півтисячі років харизматичні дуби будуть так само прикрашати наші ліси, як і через 10 років після своєї посадки.

Наразі берегівські лісівники роблять догляд за культурами – прополюють дуби від бур’яну, щоб вони швидше росли і були рівними та міцними. Також молоденькі дуби потребуть регулярного поливу та розрихлювання грунту, щоб у землю поступав кисень і було менше бур’яну. Регулярно потрібно робити мульчування.
Адже посадивши жолудь в грунт, справа ще не закінчується. Лісівники стверджують, що ліс без допомоги людини не виросте – йому потрібен догляд.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ