Обручки на весілля: історія їх появи від Zlato.UA

4 Липня 2018 16:00

Весільні прикраси вже багато століть вважаються знаком взаємних почуттів і вічної любові. Кільця здавна символізували нескінченність з-за своєї форми.

Експерти Zlato.ua розкажуть, якими були перші обручки, чому мусульмани не носять прикраси з золота, і на якій руці потрібно носити символічний аксесуар.

Історія обручок

Перші згадки про символи шлюбу можна знайти в документах часу Стародавнього Царства. Найчастіше ті кільця робили з осоки. Взагалі, першими обручками позначалися не стільки символом шлюбу, скільки означали, що конкретна жінка стає власністю чоловіка і зобов’язана коритися йому. У той же час, для слабкої статі кільце служило своєрідним захистом: до жінки не мали права наближатися інші чоловіки. Цю ж функцію виконували кільця і в Стародавньому Римі. Там жінці дарували залізне кільце, в той час як у чоловіка воно могло бути зроблено з дорогоцінного металу. Прикраси затискали на пальці максимально туго, щоб дівчина не змогла зняти його з пальця.

У древніх єгиптян і греків кільця робили з соломи та папірусу. Елліни носили кільця на різних пальцях, що мало свої значення:

  • на безіменному — людина в парі;
  • вказівному — активний пошук;
  • мізинець — небажання зав’язувати нові стосунки.

За часів Середньовіччя на території Німеччини феодали і лицарі носили і символи шлюбу на мізинцях. Цю незвичайну традицію в Англію перенесла королева Вікторія. Тільки на початку ХІХ століття обручки стали тим звичним символом любові і шлюбу, як ми це розуміємо зараз, а не просто показником заможності чоловіка і приналежності йому жінки.

На якій руці носити обручку?

В Україні, Росії, Польщі, Індії та Грузії, Німеччини та Венесуелі, Польщі, Норвегії, Греції, Австрії прикраса одягають на безіменний палець правої руки. В православ’ї воно означає честь і чесність. Католики надягають на ліву руку, якою хрестяться. До речі, Папа Римський визнав обручки символом шлюбу ще в ІХ столітті. Тоді ж з’явилася стійка традиція наносити на них гравіювання. На лівій руці також носять кільця мексиканці, кубинці, шведи і американці.

Деякі дівчата надягають кільце на ланцюжок і носять його біля серця: кажуть, що так набагато зручніше. А для модниць, які люблять носити багато кілець, це ще і практичний варіант. Сучасні тренди привнесли свою порцію і скорегували давні традиції: є молодята, які вибирають обручки у вигляді тату або пірсингу. Такі символи шлюбу вже точно не загубляться! Хоча при розлученні питання про їх зняття з пальця буде куди проблемним, ніж з класичними варіантами.

Каталог Zlato.ua — це дивовижний асортимент: з новими колекціями, чіткими фото на моделях і вибором на будь-який смак. Розкажіть про своїх почуттях мовою ювелірних прикрас і піднесіть другій половинці обручку мрії.