Мирослава Федченко показала «Сліпу тишу» (ФОТО)

26 Червня 2018 08:00

Поєднати захист дипломної роботи та персональну виставку вдалося учасниці конкурсу «Срібний мольберт» Мирославі-Анастасії Федченко. 19 червня 2018 року в столичному Центрі сучасного мистецтва «Білий Світ» дівчина представила персональну виставку «Сліпа тиша».

Цікаво, що експозиція має подвійну назву. Офіційно вона називається «Захист диплома». Дівчина пояснює: вирішила винести захист власної дипломної роботи за межі стін академії, де навчається. «Це свого роду революційний крок, що підтверджує концепцію виставки про взаємодію людської свідомості з навколишнім світом», – каже Мирослава.

Саму виставку молода художниця планувала ще з минулого року. «Сліпа тиша» – це інсталяції та живопис, виконаний у авторській техніці. Доповнили атмосферу звукові та відеоефекти.

Загалом ця виставка демонструє процес розвитку людини: позбавлення від умовностей, моральних рамок «добре-погано». Сліпа тиша – це те, що є всередині і довкола людини.

У розумінні авторки, якщо зануритися в абсолютну тишу, абстрагуватися й усвідомлювати момент, вдасться споглядати довколишнє як певний процес і сприймати себе як частину цілого механізму. Дівчина впевнена: «Саме таким є усвідомлення себе не як частини громадської системи з усталеними моральними рамками та переконаннями, а як мікрочастинки макропроцесу – Всесвіту. Особисті людські амбіції владарювання, керування й нав’язування є антиподом позиції любові як основи».

Зі слів Мирослави, центральна робота, що складається із 4 частин, – це точка відліку всього процесу розвитку, причина і наслідок того, що відбувається навколо. Загалом експозиція, за задумом авторки, є алегорією життя як певного сценарію.

Оглянути виставку та зануритися в сліпу тишу Мирослави Федченко можна до 30 червня 2018 року.

 

Текст: Ксенія Шокіна

Фото надані Мирославою Федченко

© Культурно-мистецька фундація Brovdi Art