Вирубки лісу на Закарпатті вражають (ФОТО, ВІДЕО)

21 Червня 2018 09:00

 

 

На Закарпатті длсі актуальна проблема з вирубкою лісу. Природу нещадно нищать, забувши про екологію. У мережі з’явилися шокуючі фото та відео кадри.

12 та 13 червня команда проекту “Лісова варта” Всесвітнього фонду природи WWF в Україні , представники Держекоінспекції та журналісти телеканалу ZIK, “Stop корупції” та Texty. org. ua відвідали Мокрянське лісомисливське господарство, зокрема — Усть-Чорнянське лісництво.

Ціль експедиції — перевірити інформацію про те, що в околицях села Усть-Чорна проводяться масштабні суцільні санітарні вирубки з порушенням законодавства.

Проаналізувавши супутникові знімки території Мокрянського ЛМГ, експерти “Лісової варти” виявили понад 50 гектарів оголених схилів, де велися рубки кілька попередніх років.

Подальший аналіз лісовпорядкувальних та інших офіційних документів виявив, що на цій території заплановано провести суцільно-санітарні вирубки ще на площі понад 13 га. Лісорубні квитки виписані на понад 20 ділянок, кожна з яких площею менше 1 га, що викликало підозру про можливість порушення Закону “Про оцінку впливу на довкілля”. Згідно з цим законом, при рубці на території більше 1 га є обов’язковим проведення громадських слухань. Тому експерти проекту звернулись із заявою до Державної екологічної інспекції про необхідність здійснити термінову перевірку цієї території, допоки ліс не почали вирубувати.

12 червня робоча група у складі Держекоінспекції, громадських екоінспекторів, експертів “Лісової варти” та журналістів-розслідувачів відправилася на перевірку.

Однак у селищі Усть-Чорна кілька десятків невідомих осіб переважно міцної статури перекрили міст, який вів до лісосіки, і влаштували словесну перепалку.

Журналісти та “Лісова варта” були змушені викликати поліцію. Втім, троє полісменів не змогли забезпечити, щоби перевірка таки відбулася.

Наступного дня, 13 червня, нам таки вдалося потрапити на лісосіку: частині групи — вночі, а іншій — вдень у супроводі Національної поліції.

“Коли нам нарешті вдалося потрапити на місце, ми були вражені масштабом суцільних вирубок. Також, попри “період тиші”, із 7:00 до 12:00 невідомі особи зрубали близько сотні дерев. Вибірково оглянувши пні свіжозрізаних дерев, ми виявили, що відсоток хворих дерев може бути значно меншим, ніж зазначений у документації” – розповідає Дмитро Карабчук, координатор проекту “Лісова варта”.

“Цей лісгосп є FSC сертифікованим, що передбачає ведення сталого лісового господарства за міжнародними нормами, включно із дотриманням законодавства України. Про всі порушення повідомлено аудиторів компанії SGS , які видали сертифікат, а також український і міжнародний офіси FSC та їх акредитаційну службу. Чекаємо їх реакції”, — додає Роман Волосянчук, координатор лісових проектів WWF в Україні. Відео – тут і тут