Неймовірний півмісяць “зловили” на Закарпатті (ФОТО)

21 Червня 2018 08:00

За місячним календарем небесне світило знаходится у фазі зростання з 14 по 27 червня 2018 року.

Зазначимо, що місячні фази мають вплив на поведінку людей, тварин та природу загалом.

З одного боку про вплив місяця на фізичний та психічний стан людей існує багато переказів і езотеричних текстів, з іншого — саме місячні ритми стали одним з найбільш досліджуваних питань в сучасній хронобіології, а цілий ряд «очевидних» місячних впливів не знайшов прямого підтвердження в експериментах.

Місячний цикл і інсульти

Серед самих свіжих і цікавих досліджень про людину – частота зустрічальності різних типів інсульту в різні фази місяця. На основі бази даних Royal Melbourne Hospital за 2004-2011 роки вчені змогли зробити кілька висновків. Виявилося, що геморагічні інсульти статистично частіше зустрічаються в першу чверть місячного циклу, ніж в молодого. Транзиторні ішемічні атаки теж траплялися частіше в період першої чверті і повного місяця. А ось на частоту ішемічних інсультів фази місяця ніяк не впливали. Також в роботі показано, що інсульти в цілому зустрічаються рідше з півночі до 6 ранку, ніж в інший час доби.

Фази місяця і якість сну

Як змінюється якість сну у людини в залежності від фази місяця? Це важливе питання обговорюється в масштабному дослідженні фахівців Центру хронобіології при Психіатричній лікарні в Базельському університеті.

Вчені оцінювали якість сну з допомогою електроенцефалографії і робили додаткові аналізи для порівняння рівнів мелатоніну та кортизолу у випробовуваних. З’ясувалося, що в період повні фаза глибокого сну скорочується на 30%, подовжується час засипання на 5 хвилин, а загальний час сну зменшується на 20 хвилин. Цікаво, що ця робота викликала бурхливе обговорення і отримала низку критичних зауважень щодо методів та дизайну експерименту. Детальніше коментарі можна почитати тут, а ще одну статтю, в якій обговорюється дана робота – тут.

Вчені сходяться на думці, що складність адекватного дизайну експерименту, яка дозволяє виокремити конкретні зв’язки між особливостями сну і місячною фазою, вимагає більшої кількості даних. І хоча робіт в даному напрямку виконується багато, питання можна вважати відкритим.

ФОТО Саша Клімова

Перший Кабельний