У Мукачеві діє виставка

20 Червня 2018 18:00

15 червня 2018 року у виставковому просторі картинної галереї мукачівського замку «Паланок» презентували колективну виставку робіт українських та угорських митців.

Виставка «Чуття єдиної родини» однойменна із твором українського поета Павла Тичини. Так організатори прагнули показати, що Україна велика і різна, однак попри все вона є однією родиною, незалежно від того, люди якої національності в ній мешкають.

«Мені хочеться говорити із Європою однією мовою – мовою мистецтва, – каже організатор виставки голова Благодійного фонду «Мистецька співдружність «Сьогодні» Юрій Дік. – Незалежно від того, де ти і хто ти, ми люди однієї землі. Кожна нація повинна відчувати і знати, що всі ми друзі, родина. Кожен із нас відповідальний за свої вчинки перед людством, перед Всесвітом».

Автори творів – художники з різних куточків України, а також угорці українського походження. Експозиція налічує більше семи десятків робіт, виконаних у різних стилях та жанрах – здебільшого це пейзажі, однак є й декілька натюрмортів. Міста і села, гори й полонини постають перед очима глядача. Репрезентовано на картинах і архітектурні надбання країни.

Варто зазначити, що роботи складаються у цілісну композицію, тож закрадається думка, що митці створили їх під час спільного пленеру. Насправді ж працювали художники незалежно одне від одного.

Мистецтвознавець Атілла Коприва на відкритті виставки зазначив: «Україна – єдина. І хоч тут проживають різні нацменшини, всі вони створюють таку багатогранну й неповторну мозаїку нашої української культури – різноманітної та самобутньої. Своєю різноплановістю виставка це тільки доводить».

Оглянути експозицію в Паланку можна до кінця червня.

Текст: Ксенія Шокіна

Фото: Наталія Павлик

© Культурно-мистецька фундація Brovdi Art