Фестиваль камерного театрального мистецтва ббуде в Ужгороді

20 Квітня 2018 17:00

Захід відбувається у рамках загальноміського фестивалю «Сакура-Фест»

Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв вже другий рік поспіль проводить відкритий фестиваль камерного театрального мистецтва «Під цвітом сакури».
Термін «камерний театр» запозичено від «камерної музики». (Іноді його ще називають «інтимним театром»). Цей тип театральної вистави засновано у 1907 році. Він виник як реакція на «важку» драматургію і є формою театрального мистецтва зі скупими сценічними засобами вираження, обмеженою кількістю акторів та глядачів і коротшою за часом тривалістю дії.
Моду на камерний театр (від початку ХХ століття і до наших днів) можна пояснити прагненням перетворити сцену на місце зустрічі та взаємної сповіді між актором і глядачем, де торкаються гострих психологічних проблем.
У понеділок, 23 квітня, о 18.30 на малій сцені Закарпатського муздрамтеатру Київський академічний театр «Колесо» покаже водевіль-модерн «Пристрасті дому пана Г.-П.» за п’єсою Олени Пчілки. Саме таким був псевдонім матері Лесі Українки та рідної сестри Михайла Драгоманова – Ольги Косач. Вона є автором 18 п’єс. Ужгородці вперше мають можливість побачити її драматургію на сцені.
У вівторок, 24 квітня, о 18.30 Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Лесі Українки покаже виставу «Стіна» за п’єсою Юрія Щербака. Монодрама розповідає про інтимні стосунки між Тарасом Шевченком та княжною Варварою Рєпніною. Він – вчорашній кріпак, вона – найзнатніша наречена України…
У середу, 25 квітня, о 18.30 на сцені Закарпатського театру ляльок Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки покаже ліричну історію «Ей, ти – привіт!» за п’єсою Г.Мамліна. Це розповідь про перше кохання, дорослішання і пізнання світу. Цю ж виставу кияни повторять у четвер, 26 квітня, о13.00 у ляльковому театрі.
Фестиваль «Під цвітом сакури» триватиме вісім днів, протягом яких своє мистецтво покажуть вісім театрів України.

Олександр ГАВРОШ, завідувач літературно-драматичною частиною Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв