У Солотвині відсвяткували «Різдво для всіх» (ФОТО)

29 Грудня 2017 07:00
28 грудня у селищі Солотвино на Тячівщині, де більшість мешканців – етнічні румуни та угорці, відзначили селищне свято «Різдво для всіх» («Mindenki Karacsonya» – угорською, «Craciunul Pentru toti» – румунською).

Минулоріч солотвинці вирішили славити народження Ісуса Христа усією громадою, незалежно від національності та віросповідання. Цього року гару традицію продовжили.

«Враховуючи наше багатонаціональне суспільство та тісне співробітництво мешканців різних національностей, ми всі питання вирішуємо спільно. Минулого року задумали відсвяткувати Різдво разом, і вийшло дуже добре, всім це припало до душі. Тож вирішили проводити таке свято щороку. Вважаю, це приклад гарного міжнаціонального спілкування», – зазначив Солотвинський селищний голова Юрій Ухаль.

За приклад узяли різдвяні фестивалі і ярмарки, які проводяться у Європі. Організатори кажуть: звісно, про великі масштаби не йшлося, але хотілося зробити щось корисне для селища. До святкового дійства додали місцевого колориту. Три групи колядників у національних костюмах їздили вулицями селища на підводах, прикрашених в українському, угорському та румунському стилях, колядували трьома мовами під переливи дзвіночків та звуки трембіти, вітали перехожих зі святами. Навідалися і до місцевих храмів усіх конфесій та у консульство Румунії в Солотвині. Колядницькі гурти представляли учні Солотвинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, танцювальний колектив «Нефелейч» («Незабудка» з угорської) та фольклорний ансамбль «Сперанца» («Надія» з румунської).

Односельчани винагороджували колядників солодощами та щирими посмішками.

Кульмінацією свята став різдвяний концерт у селищному парку. Після вітань організаторів найменші солотвинці – вихованці дитсадків, а потім і шкіл та ДШМ – співали пісні та колядки. У святково прикрашених наметах учасників свята і мешканців селища безкоштовно пригощали печивом, гарячим чаєм та глінтвейном. У парку панував душевний святковий настрій.

«Провести «Різдво для всіх» було моєю мрією. Ця ідея всім сподобалась, і селищна влада нас підтримала», – розповідає  ініціатор і натхненниця свята – завідувач Солотвинського ДНЗ Святої Анни Єва Пуліска. – Цим дійством ми хочемо показати, що можна влаштувати свято без великих витрат, власними силами. Наприклад, пригощання у наметах організували батьки наших вихованців. Адже Різдво і полягає в тому, щоб навчитись віддавати, а не думати весь час про гроші».