Закарпатка творить красу власноруч

11 Грудня 2017 06:22

Інколи для довершення свого образу жінці не вистачає, здавалося б, невеличкої дрібнички – відповідної прикраси. У магазині також не завжди знайдеш те, що хочеться, або відповідний аксесуар коштує занадто дорого. Вирішити цю проблему можна, звернувшись до майстрині хенд-мейду.

Виноградівчанка Катерина Шуба за фахом дизайнер інтер’єру. Свого часу вона закінчила приватну академію дизайну у Львові. Крім того, щоб мати вищу освіту, продовжила навчання ще й у Львівському лісотехнічному університеті.
З самого дитинства Катерина любила все, що пов’язане з мистецтвом. Завжди багато малювала, а також, як кожна дівчина, захоплювалася рукоділлям. Тож, як випадала хвилька, охоче брала до рук голку з бісером, навчилася шити одяг на машинці тощо. Взагалі, робота руками – це стан її душі. Не дивно, що й майбутню професію обрала творчу, адже саме тут може проявляти свої різноманітні здібності.

Після повернення до Виноградова вона познайомилася з керівником ГО «Виноградівські пацьорки» Іриною Іжганайтіс і вже виповнюється три роки, як долучилася до її членів. Відтоді постійно є учасником майже всіх ярмарків, які проводяться у нашому місті, бере участь у різних районних фестивалях та інших творчих тусовках краю.
Катерина молода і надзвичайно творча натура. Шукала себе в багатьох видах рукоділля, але наразі віддала перевагу виготовленню жіночих прикрас – сережки, кольє, браслети, обручі. Вона не любить пластику, а використовує лише скляні (венеціанське чи індійське скло) та кришталеві камінці, які бувають найрізноманітніших кольорів, вкриті акрилом, а також метал та бісер. Спочатку купувала фурнітуру у Львові в спеціалізованих крамницях, але це було досить дорого. Наразі вишукала інший спосіб і тепер замовляє матеріали через Інтернет. За роки своєї, так би мовити, активної творчої діяльності в її доробку з’явилося близько 400 найоригінальніших і витончених виробів. Їх охоче купують модниці не тільки Виноградівщини, а й активно замовляють жінки та дівчата з різних куточків країни. Часто допомагають реалізовувати елегантні прикраси ручної роботи друзі зі Львова. Та й сама Катерина виступає у ролі моделі, яка успішно рекламує свої вироби, коли вдягає на дискотеку або інші свята.

Із захопленням зізнається, що її клієнтки, придбавши виріб один раз, завжди повертаються потім ще за іншими. «Найбільше задоволення отримую, коли людям подобаються мої витвори. Це і є найвища оцінка моїй роботі, дає поштовх і стимул для нової творчості», – каже Катерина Шуба.
Кожну прикрасу вона вигадує сама, бо вважає, що з готової схеми будь-хто зможе повторити. А от створити власний виріб і добитися того, аби він був довершеним, потрібно дуже старанно попрацювати.

Інколи навіть вона не знає, яким він буде у кінцевому результаті. За роботу сідає, коли має хороший настрій або в уяві промайне цікава ідея. Але, якщо побачить якийсь дефект (хоча це дуже рідко буває), виріб залишає собі. При нагоді його завжди можна розпустити і створити новий.
Крім того, Катерина дуже любить малювати, і викладачі неодноразово наголошували, що в неї добре виходить. Можливо, коли з’явиться приміщення під майстерню, знову візьметься за пензлик та фарби. А поки малює листівки в доповнення до своїх прикрас.
Та найбільше вона мріє реалізуватися і утвердитися саме як дизайнер. Вважає, що ця професія вкрай важлива і актуальна сьогодні. Адже, будуючи власний дім чи облаштовуючи квартиру, людям необхідні професійні поради фахівця, як правильно зробити, щоб житло було затишним і комфортним. Вона вже має певні результати і в напрямку цієї своєї праці, чим пишається. Тому має на меті серйозно взятися за дизайн інтер’єру і сподівається, що незабаром до неї звертатимуться інші клієнти, яким зможе бути корисною. Вона молода, сповнена натхненням і цікавих задумів творча особистість, якій хочеться ділитися із оточуючими своїм витонченим смаком і дарувати тепло своїх рук.