На Закарпатті заснували школу здоров’я

3 Грудня 2017 07:16

Міжгірщина стала піонером на теренах Закарпаття з реалізації пілотного проекту створення шкіл здоров’я.

Першу школу здоров’я у гірському районі цього тижня відкрили при амбулаторії загальної практики – сімейної медицини с. Колочава – за участі медиків та місцевого населення. Під час презентації головлікар Міжгірського центру ПМСД Марія Гримут розповіла про важливість цього спільного проекту Світового банку з МОЗ України в ході реалізації реформи охорони здоров’я, зокрема для пропагування навичок здорового способу життя, впровадження ефективної, доступної та якісної медико-санітарної допомоги у закладах ПМСД, зменшення смертності та інвалідності. У нашій області, як і в Україні та всьому світі, серцево-судинні захворювання становлять найбільшу проблему, вони є причиною смертності в 63% випадків, отож необхідно змінити сумну статистику. Завдання полягає, як зазначила виступаюча, у ефективнішому виявленні людей групи ризику, ранньому діагностуванні артеріальної гіпертензії та регулярному прийомі відповідних ліків пацієнтами, просвітницькій роботі з ними.

Перше заняття у Колочаві відбулося з теми «Фактори ризику розвитку ішемічної хвороби серця». В доступній формі за масмедійного супроводу присутніх інформували Марія Гримут, її заступник Віталій Попович, завідувач АЗПСМ села Колочава Василь Леньо. Лікарі Олена Бойчук, Василь Леньо акцентували увагу на причинах та етапах розвитку недуги, ознайомили з різноманітними факторами ризику, розповіли, як надати першу допомогу при раптовому серцевому нападі тощо. І особливо закликали до відповідальності людей за власне здоров’я: відмовлятися від шкідливих звичок, серед яких і куріння, натомість правильно харчуватися, проявляти фізичну активність, а також тісно співпрацювати з медиками.

За дебютного заняття у школі здоров’я, яку очолив сімейний лікар, а персоналом є працівники амбулаторії, присутні заповнили анкети самооцінки здоров’я.

Медичний всеобуч населення згідно з розробленою програмою проводитиметься постійно при кожній амбулаторії. На початку грудня аналогічний просвітницький заклад створять у Синевирі при місцевій АЗПСМ.

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ, газета “Новини Закарпаття”