Як ужгородці готуються до Хелловіна

23 Жовтня 2017 07:05
На Закарпатті День усіх святих переважно святкують відвідинами церков та кладовищ. Наші краяни 1 листопада віддають шану мертвим.
Але звідки ж традиція одягатися в костюми і лякати інших?
Коріння сягає язичницьких часів.
У Ірландії, Англії і Франції колись користувалися календарем, у якому рік ділився на два сезони: світлий і темний. Зима у них починалася в листопаді. Тож протягом перших трьох днів нового сезону селяни бурхливо відзначали закінчення польових робіт і запалювали зимовий осередок. Вважалося, що вступає в права бог Самхейн – владика темряви і смерті. У ніч Самайна розводили високі багаття, приносили жертви богу і ворожили на майбутнє, поминали померлих.
Старі закарпатці кажуть, що саме з 21 жовтня дні стають холоднішими
За легендою, 1 листопада відкривалася брама в інший світ і стиралася межа між світами мертвих і живих. Землею блукали душі тих померлих, які порушували закони праведного життя. Отже, живі, аби обдурити темні сили одягалися в шкури мертвих тварин, а над входом у будинки чіпляли спеціальні обереги – ліхтарі, вирізані з овочів, як зараз гарбузи на Хелловін.
Згодом, після прийняття християнства,звичай намагалися викоренити священики, але він навпаки став ще популярнішим, до того ж серед інших народів.
Церкві довелося піти на поступки, і 1 листопада встановили свято День всіх святих, який частково включав і звичаї язичницького Самайна.
Наразі Ужгород готується до 1листопада. Святково прибирають вітрини магазинів, кафе, ужгородці купують костюми для дітей.
Планується, що на День усіх святих на площі Театральній уже традиційно пройдуть урочистості та костюмований парад.

zakarpatpost.net