Яйця корисні для здоров’я – лікар-дієтолог із Закарпаття

15 Жовтня 2017 07:34

Відомий лікар-дієтолог родом із Закарпаття Оксана Скиталінська розповіла про користь від вживання яєць

Людство так сильно любить яйця, що присвятило їм аж спеціальний день у році — сьогодні якраз цей день.
Бо яйця на це заслуговують. Правильно приготовані – це профілактика і ліки для всього тіла, оновлення кожної клітини.
Особливо цінні яйця для життєво важливих органів: мозку та печінки, бо лецитин та фосфоліпіди покращують їхні функції, в результаті чого стає кращою пам’ять, концентрація уваги, настрій, сон, свіжішим колір обличчя, стрункішає фігура.
Корисні для людей будь-якого віку, але для дітей — особливо.
Але. Багато людей відмовляються від вживання яєць, живучи в полоні міфів, що від яєць судини забиваються “бляшками”, але, натомість, преспокійно їдять батони, пластівці, круасани, цукерки, тістечка, варення, п’ють “домашні” компоти з цукром і столовими ложками навертають мед, смажені биточки, котлети. А ще – непомірно їдять солодкі фрукти, вважаючи, що чим більше, тим краще”.
А яєць уникають.
Всі мої дорослі пацієнти здають аналіз крові на ліпідограму, а останнім часом роблять також — і дуплексне сканування сонних артерій з визначенням товщини комплексу інтим медіа (КІМ). Ці показники є одними з переліку так званих маркерів старіння.
І результати мене дуже засмучують. Оскільки людина може почувати себе і зовні виглядати цілком здоровою, і стандартний аналіз крові та сечі бути в нормі, то все інше показує невеселу картину.
За моїми спостереженнями, понад 80% пацієнтів мають атеросклеротичні ураження артерій. В деяких — бляшки наполовину перекривають просвіт. Не дивно, що і голова болить, і погано спиться, і важко ходиться, і печінка збільшена, і «проблеми з тиском».
Тому сьогодні ввечері, о 21.00 в прямому ефірі будемо говорити про харчування при атеросклерозі.
Це серйозна тема і реально стосується кожного.
А зараз Вам бажаю гарного дня, поменше солодощів, смаженого, побільше — овочів, зелені, прогулянок серед осінньього листя і хорошого настрою, бо життя прекрасне!
МІЙ СНІДАНОК.
Яйце.
Морська капуста (стільки, скільки намоталось на виделку).
Квашена капуста (стільки ж).
Помідори свіжі і шматочки бринзи.
Салат із свіжого буряка, моркви, цибулі, листя салату, листя буряка (мікрозелень), петрушки, авокадо, оливкова олія extra virgin, трошки бальзамічного оцту.