27 червня: це цікаво знати

27 Червня 2017 07:01

27 червня у народі вшановували Мефодія і підмічали, якщо цього дня піде дощ, то йтиме він сім тижнів. Прогнозувати погоду у цей день могла і риба: якщо вона грає в річці — вночі може бути гроза.

За церковним календарем 27 червня вшановують пророка Єлисея, святителя Мефодія, священномученика Володимира, благовірного князя Мстислава – у святому хрещенні Георгія, преподобного Єлисея, преподобного Мефодія.

Іменинниками 27 червня є:
Єлисей, Мефодій, Мстислав, Георгій.

27 червня народились:

1900 — Олександр Сердюк, український актор театру та кіно, режисер, педагог. Найкращі ролі в українському репертуарі — Сава Чалий («Сава Чалий» І.Карпенко-Карий), Мокій («Мина Мазайло» М.Куліш), Командор («Камінний господар» Л.Українка), Богун, Кобза («Богдан Хмельницький, «Загибель ескадри» О.Корнійчука та ін. Зіграв у кінофільмах «Коліївщина», «Прометей», «Назар Стодоля», «Запорожець за Дунаєм», «Українські мелодії», «Доля Марини».

Події 27 червня:

1663 — у Ніжині відбулася козацька рада (Чорна рада) на якій гетьманом Лівобережної України було обрано Івана Брюховецького.
1709 — під Полтавою зазнали поразки війська шведського короля Карла XII у бою проти російських військ царя Петра I. Це поклало край намаганням гетьмана Івана Мазепи, котрий виступив союзником шведів, відокремити Україну від Росії. Він змушений був шукати захисту в Туреччині і невдовзі помер у селі Варниці біля Бендер.
1871 — ієна стала новою грошовою одиницею Японії.
1931 — у США винахідник Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого вертольота.
1964 — у Вашингтоні відкрито пам`ятник Тарасу Шевченку.

27 червня відзначають:

Всесвітній день рибальства

Чи знаєте ви що:

Ще в часи Арістотеля було відомо, що риби утворюють різні звуки. Люди можуть чути ці звуки навіть без всяких приладів.

Леонардо да Вінчі пропонував слухати «підводні голоси», приклавши вухо до вертикально опущеного у воду весла. Такий же метод винайшли і до цих пір використовують рибаки побережжя Західної Африки.

Риби чудово чують за допомогою вух, розташованих усередині голови, поряд з мозком.

Друга слухова система риб — це органи бічної лінії тіла, що проходять вздовж, з обох боків. Бічна лінія краще вловлює низькі звуки, внутрішнє вухо — високі.

Риби чують лише близько 25 % звуків, що ідуть від людини, 20 % пташиних «розмов» і майже не сприймають ультразвукові сигнали дельфінів. Але вони можуть повністю оцінити хоровий спів своїх найближчих сусідів — жаб.