В Україну почали завозити більше пальмової олії: росте ризик для здоров’я

16 Травня 2017 11:29

Таку думку у коментарі УНН висловив заступник голови правління Всеукраїнської громадської організації “Союз споживачів України” Олег Цільвік.

За його словами, аби на фоні здорожчання ресурсів зберегти ціну свого продукту на попередньому рівні і, таким чином, не втратити споживача, виробники жертвують якістю.

“Причини росту показників імпорту в Україні пальмової олії — це якість і ціна. Сьогодні споживач змушений економити і купує більш дешеві продукти, а для того, щоб виробнику втриматися у певній ціновій ніші, доступній для споживача, йому, здебільшого, доводиться знижувати якість продукції. Якість продукції, особливо, якщо ми говоримо про молочну продукцію, знижується за рахунок використання немолочних складників — за рахунок пальмової олії. Адже, різниця у вартості між однаковою кількістю молочного жиру і пальмової олії — близько у 4-5 разів. Тому, якщо ви купуєте згущене молоко, де замість молока натурального буде пальмова олія, за зовнішніми ознаками ви не відрізните його, а от по собівартості виробництва, звісно, буде кардинальна економія для виробника”, — пояснив експерт.

О.Цільвік додав, виробники сьогодні не хочуть позбуватися свого прибутку, “і підвищують рентабельність виключно за рахунок зниження собівартості продукції”.

УНН нагадує, що Україна вже другий місяць поспіль суттєво нарощує імпорт пальмової олії.

За словами нардепа С.Тригубенка, українські виробники пальмову олію використовують не для досягнення специфічних властивостей кінцевого продукту, а для його максимального здешевлення.

“Так, економія на якості виробництва продуктів продиктована цілою низкою чинників, головний з яких — економічна доцільність, в умовах, коли український споживач не готовий платити багато, а контролю за безпекою продуктів харчування в країні практично немає”, — додав він.

Тому, за словами нардепа, незважаючи на те, що наша країна імпортує пальмової олії в рази менше, ніж такі держави-гіганти, як США або Китай, споживаємо ми його набагато більше.

Він також запропонував до обговорення можливості введення певних обмежень на застосування пальмової олії в продуктах харчування.

Як відомо, шкода від рафінованої пальмової олії загальновідома. Пальмова олія — канцероген і сприяє розвитку раку. Крім того, в ній багато насичених жирів, і це сприяє розвитку серцево-судинних захворювань.Пальмова олія — тугоплавка, а це значить, що не повністю виводиться з людського організму, утворюючи шлаки. Дієтологи наголошують, що шкідливий вплив пальмової олії проявляється при її постійному вживанні, і радять відмовитися від готових кондитерських товарів, перейшовши на домашню випічку.