Як УжНУ з німцями співпрацює (ФОТО)

10 Травня 2017 09:39

Після продуктивного візиту делегації німецького університету наприкінці березня до Закарпаття, робота над спільним студентським проектом активно продовжується. Для презентації напрацьованих результатів обговорення важливих питань співробітництва в рамках підписаного договору делегація нашого вишу на чолі з деканом економічного факультету Віталієм Сержановим здійснила зворотній візит до Університету Фрезеніус у Мюнхені.

Нагадаємо, студенти економічного факультету ДВНЗ «УжНУ» разом з студентами Університету прикладних наук Фрезеніус працюють над розробкою проекту в кооперації з підприємством «Фішер-Мукачево». У Мюнхені молоді науковці презентували результати напрацювань та обговорили завдання для наступного етапу дослідження. Остаточні результати даного проекту будуть представлені вже в червні. Враженнями про роботу разом з німецькими студентами діляться студенти економічного факультету – учасники проекту.

Аврелія Рішко – студентка 3-го курсу: «Нам була надана прекрасна можливість попрацювати над маркетинговою стратегією для провідного виробника лиж «Фішер- Мукачево» у стінах німецького вишу. В новій атмосфері , пліч-о пліч зі німецькими студентами, нові креативні ідеї наче самі , з’являлись аби їх занотували та взяли до уваги при підготовці презентації для замовника. Сподіваємось на ще кращу плідну співпрацю на третьому етапі, що відбудеться в Мукачеві. Університет прикладних наук Фрезеніус надихає своєю простотою зовні і всіма необхідними мультимедійними засобами для навчання всередині. Щодо Мюнхена, то як туристи, навіть пропри дощ та холод, ми захоплювались величчю готичних соборів, красою старовинного міста, котре поєднує середньовічну вишуканість та стриманість і водночас є колискою для нових віянь технологічного прогресу».

Вікторія Микулянець – студентка 4-го курсу: «Проект, який надзвичайно зацікавив нас та німецьких студентів розпочався з приїзду іноземних гостей до Ужгороду. Під час нашої подорожі до Мюнхену ми ознайомились з Університетом прикладних наук Фрезеніус, їх програмою навчання. Ми плідно працювали але не забули і про культурний відпочинок-відвідали визначні місця та познайомились з архітектурою міста. Ми всі надзвичайно вражені поїздкою і чекаємо наших німецьких друзів знову до нас в гості».

Кароліна Фортуненко – студентка 4-го курсу – «Цей візит – чудова моджливість попрацювати в інтернаціональній команді. Цікаво побачити як вчаться і працюють німецькі студенти, почерпнути для себе щось нове з цього досвіду, обмінюватись ідеями. В підсумку ми отримали не лише компетентних колег, а й друзів».

Андрій Коцур – студент 4-го курсу: «Даний проект дав змогу отримати досвід роботи з студентами іноземної країни. Перейняти їх досвід, сприйняття та розуміння навчання. Також важливим було перебування в одному з економічних центрів Німеччини, а саме – Мюнхені. Місто-атмосферне, тихе, затишне. Німецькі студенти зустріли нас тепло, і допомогли нам перейняти частку німецької культури. Щиро вдячний обидвом Університетам, підприємству «Фішер-Мукачево» за отриману можливість».

Для ознайомлення з результатами спільного студентського проекту з робочим візитом Університет Фрезеніус відвідав Генеральний директор підприємства «Фішер-Мукачево» Василь Рябич. Він взяв активну участь у обговоренні не тільки результатів напрацювань дослідження, але й перспектив спільної співпраці в рамках вишів та підприємств, які є потенційними роботодавцями для майбутніх випускників. Сьогодні великі компанії, зокрема такі, як підприємство «Фішер-Мукачево» мають потребу у висококваліфікованих фахівцях. У цьому плані дуже перспективною виглядає саме впровадження спільної програми навчання між економічним факультетом УжНУ та факультетом економіки та медіа Університету Фрезеніус. Про зацікавленість співпраці в такому форматі запевнив продекан проф. Людвіг Гінкофер, який радо привітав українську делегацію у стінах Фрезеніус та висловив сподівання на активне подальше продовження співробітництва.

Враженнями ділиться декан економічного факультету Віталій Сержанов:

«По-перше зауважу, що даний міжнародний проект економічного факультету з боку УжНУ координує проректор з міжнародної діяльності проф. Мирослава Лендьел. Така співпраця стала можливою завдяки підтримці ректора проф. Володимира Смоланки та проректора проф. Олександра Рогача. Дякую пану Василю Рябичу – генеральному директору підприємства «Фішер-Мукачево» за підтримку проекту та наших студентів, які отримали можливість практичного втілення своїх знань.

Німецькі колеги запропонували нам дуже цікаву ідею за формулою 3+1, за якою студент економічного факультету навчається три роки в УжНУ і один рік в Університеті прикладних наук Фрезеніус в Мюнхені, і в результаті отримуватиме диплом УжНУ та диплом Університету прикладних наук Фрезеніус. Звичайно, для цього слід провести серйозну підготовчу роботу по узгодженню навчальних планів двох вишів. Ми вже розпочали перший етап узгодження – німецькі колеги отримали наші діючі навчальні плани і відмітили їх чіткість, логічність побудови і подібність до навчальних планів Університету прикладних наук Фрезеніус. Звичайно, важливою умовою, навчання є знання англійської чи німецької мови.

Окрім того, ми обговорили і інші напрямки співпраці УжНУ та Університету прикладних наук Фрезеніус. Загалом візит був надзвичайно цікавим та насиченим. Впевнений, що це ще один важливий крок до подальшого розвитку плідної взаємовигідної співпраці двох університетів.»

Окрім насиченої робочої програми студенти та викладачі мали насичену програму, що була організована на високому рівні німецькими колегами, зокрема деканом факультету економіки та медіа проф. Дмитрієм Поповим. Він провів цікаву екскурсію відділами університету, познайомивши нашу делегацію з співробітниками вишу, а також з організацією навчального процесу.

Професор Дмитрій Попов ознайомив з історією та структурою Університету прикладних наук Фрезенуіс а співробітниця Сандра Фішер детально презентувала міжнародні зв’язки німецького вузу. «Інтернаціоналізація є важливою складовою Університету прикладних наук Фрезеніус – зазначає провідний спеціаліст відділу міжнародних зв’язків Орислава Пантьо – як відомо даний німецький вищий навчальний заклад має навчальні центри в Нью-Йорку, Сіднеї та інших відомих містах у різних куточках світу. Тобто студенти, які навчаються в Університеті прикладних наук Фрезеніус мають можливість провести один семестр за кордоном, чи стажування під час літньої школи. У цьому плані для нас є цінним досвід німецьких колег у супроводі навчання студентів їхнього вишу далеко за межами Європи. Налагодження тісних контактів з даним університетом є надзвичайно важливим для розвитку міжнародного співробітництва Ужгородського національного університету загалом. Адже у кооперації з Університетом прикладних наук Фрезеніус ми зможемо взяти активну участь у різного роду міжнародних програмах Європейського Союзу. Зокрема – у міжнародній програмі обміну Еразмус+, в рамках якої вже маємо досвід співпраці з різними європейськими вузами. Разом з Сандрою Фішер попередньо було обговорено можливості співпраці наших вузів у різних форматах. Зокрема, важливим аспектом подальшого співробітництва є втілення проекту створення Баварсько-Українського студентського центру у м. Мюнхен. В рамках такого формату могли б співпрацювати й інші вищі навчальні заклади України та землі Баварія.»

Окремим, надзвичайно важливим пунктом програми перебування став візит нашої делегації до Генерального консульства України у м. Мюнхен, що здійснює не тільки захист прав та інтересів України, її громадян, юридичних і фізичних осіб в Німеччині, але й сприяє розвитку економічних, наукових, культурних зв’язків між країнами.

Генеральний консул в Мюнхені Вадим Костюк радо вітав студентів та викладачів обох вузів в стінах Генерального консульства. Він розповів про основні завдання установи, зокрема зазначив, що функції які здійснюються Генеральним консульством, далеко виходять за межі класичних повноважень: налагодження економічних, ділових та партнерські контактів між фірмами і підприємствами України й Баварії, встановлення побратимських відносини між містами обох країн, проведення заходів просування іміджу України на міжнародній арені. За круглим столом, у дуже привітній атмосфері, студенти мали змогу поставити питання, які їх цікавлять, а викладачі обговорили можливість співпраці у рамках підтримки Генеральним консульством спільних програм наших вишів. Генеральний консул Вадим Костюк засвідчив, що радо сприятиме розвитку подальшої співпраці на різних рівнях.

Насиченою була і культурна програма, німецькі колеги провели ряд екскурсій для гостей з України, не тільки по місту, але й до відомого у всьому світі музею BMW та Allianz Arena Munich, що справило надзвичайно позитивні враження на наших студентів.

Візит до Мюнхену, окрім позитивних результатів в рамках студентського проекту, приємних вражень та нових знайомств, приніс чітке розуміння подальших кроків співпраці в рамках упровадження спільної програми навчання студентів економічного факультету, а також розвитку багатосторонньої міжнародної співпраці за різними програмами.

За інформацією відділу міжнародних зв’язків